Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekali 18 godina

U splitu otvoren Centar za autizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sa suzama u očima dočekali su roditelji odraslih osoba s autizmom otvaranje Centra u Splitu. To su čekali punih 18 godina. Osim smještaja, 25 korisnika će imati osiguranu njegu i brigu o zdravlju te psihosocijalnu rehabilitaciju, po koju su do danas kao i ostatak Hrvatske, bili prisiljeni odlaziti u Zagreb.

Ovaj trenutak odrasle osobe s autizmom i njihovi roditelji, čekali su godinama. 'Zar je trebalo ovoliko vremena proći ovoliko suza mojih prolivenih od Splita do Zagreba, nitko me tada nije vidio kada ja pakujem djetetu robu i natapam suzama svaki komad. Trebali su vidjeti reakcije moga djeteta poslije dvije godine kada ga ostavljam u Zagrebu, bljedilo, grč na licu, suze u očima', kazala je Marija Akrap, majka 30-godišnjeg mladića.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih

18 godina Marija i njezin Dubravko proveli su na relaciji Split- Zagreb, jer ustanovu za odrasle autiste koja nudi svu potrebnu skrb, do danas, nisu imali. Samo roditelji koji su to proživjeli i znaju koji su to šokovi i stresovi', dodala je Akrap.

>> 'Ta vam djeca pružaju najbolje od sebe, ali ima i ona crna strana'

No, danas je sve iza njih, sretni su jer su napokon bliže. 'U svakom momentu ga mogu doći posjetiti i odvest doma kada se on prilagodi. Daleko je lakše i financijski i emocionalno i drugi osjećaj', kazala je Akrap.

Ne umanjuje sreću, iako je samo djelomično rješenje, jer osigurava smještaj za tek 25 korisnika. 'Osim u Zagrebu, jedne jedinice za smještaj odraslih osoba u stvari nemamo, evo ovo je jedna druga', kazala je ravnateljica Esmeralda Sunko.

A potrebe su i do deset puta veće. Na području cijele Hrvatske, procjenjuje se, živi oko 8000 autista, od toga je oko 1000 odraslih, a smještaja od danas ima za samo njih 100. 'Drago mi je da smo jedan dio vratili onih koji su iz Splita, a živjeli su sve ove godine živjeli u Centru za autizam u Zagrebu', kazala je ministrica socijane politike i mladih Milanka Opačić.

Iako po potrebama i godinama odrasli, zapravo su zauvijek djeca ovisna o ljubavi i pažnji najbližih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene