Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sa suzama u očima dočekali su roditelji odraslih osoba s autizmom otvaranje Centra u Splitu. To su čekali punih 18 godina. Osim smještaja, 25 korisnika će imati osiguranu njegu i brigu o zdravlju te psihosocijalnu rehabilitaciju, po koju su do danas kao i ostatak Hrvatske, bili prisiljeni odlaziti u Zagreb.


Ovaj trenutak odrasle osobe s autizmom i njihovi roditelji, čekali su godinama. 'Zar je trebalo ovoliko vremena proći ovoliko suza mojih prolivenih od Splita do Zagreba, nitko me tada nije vidio kada ja pakujem djetetu robu i natapam suzama svaki komad. Trebali su vidjeti reakcije moga djeteta poslije dvije godine kada ga ostavljam u Zagrebu, bljedilo, grč na licu, suze u očima', kazala je Marija Akrap, majka 30-godišnjeg mladića.

Vezani članci COVID bolnica u Areni Dok je zaraženi mladić partijao u prepunom zagrebačkom klubu, bolnice su se punile: Put od ovakvih suludih poteza do bolničkih kreveta nije tako dalek Nacionalni stožer za civilnu zaštitu predstavio nove mjere Božinović o slavlju Torcide i splitskom mimohodu za Vukovar: "Ovo niti je bilo organizirano niti je bilo prijavljeno i to nije dobro"

18 godina Marija i njezin Dubravko proveli su na relaciji Split- Zagreb, jer ustanovu za odrasle autiste koja nudi svu potrebnu skrb, do danas, nisu imali. Samo roditelji koji su to proživjeli i znaju koji su to šokovi i stresovi', dodala je Akrap.

>> 'Ta vam djeca pružaju najbolje od sebe, ali ima i ona crna strana'

No, danas je sve iza njih, sretni su jer su napokon bliže. 'U svakom momentu ga mogu doći posjetiti i odvest doma kada se on prilagodi. Daleko je lakše i financijski i emocionalno i drugi osjećaj', kazala je Akrap.

Ne umanjuje sreću, iako je samo djelomično rješenje, jer osigurava smještaj za tek 25 korisnika. 'Osim u Zagrebu, jedne jedinice za smještaj odraslih osoba u stvari nemamo, evo ovo je jedna druga', kazala je ravnateljica Esmeralda Sunko.

A potrebe su i do deset puta veće. Na području cijele Hrvatske, procjenjuje se, živi oko 8000 autista, od toga je oko 1000 odraslih, a smještaja od danas ima za samo njih 100. 'Drago mi je da smo jedan dio vratili onih koji su iz Splita, a živjeli su sve ove godine živjeli u Centru za autizam u Zagrebu', kazala je ministrica socijane politike i mladih Milanka Opačić.

Iako po potrebama i godinama odrasli, zapravo su zauvijek djeca ovisna o ljubavi i pažnji najbližih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook