Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znakovi često neprepoznati

'Ta vam djeca pružaju najbolje od sebe, ali ima i ona crna strana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je oko 8000 osoba s autizmom. Na sto novorođene djece, jedno je autistično. Za roditelje, briga nikad ne prestaje - prvi je problem dijagnostika, a nakon toga socijalizacija.

Ljude s autizmom opisuju kao osobe koje žive u svom svijetu, ograđeni nevidljivim zidom šutnje i izolacije. Deset godina Vesna Golemac pokušava ući u Ivanov svijet. Autizam mu je dijagnosticiran oko druge godine.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova Ilustracija Pucnjava u SAD-u Najmanje sedmero djece ozlijeđeno u pucnjavi: "To mora prestati"

'Pokušavamo ga izvaditi iz njegovog svijeta jer je onako zatvoren u sebe. Bavi se glazbom, crta, šara, jednostavno voli sviranje, njegova opsesija su kompjutori', kazala je Vesna.

>> Djevojku s autizmom 10 sati držali u ćeliji jer su mislili da je pijana

Na sto novorođene djece, jedno je autistično. Prvi znakovi javljaju se najčešće unutar prve godine, no često ostaju neprepoznati. Slaba socijalna interakcija i komunikacija, ograničeni interesi i ponavljajuće ponašanje. 'Ta vam djeca pružaju najbolje od sebe u nekom momentu, ali ima i ona crna strana - kada su agresivni, autoagresivni', kazala je.

Potrebna rana dijagnostika nije jedino što nedostaje. 'Nedostaje rani rad s djecom, podrška roditeljima, uređeniji obrazovni sustav, integracija i asistenti u nastavi', kazala je Lidija Penko iz Udruge za autizam Hrvatske.

Uzroci autizma još uvijek nisu jasni. No za roditelje, briga traje 24 sata na dan. Naša djeca ne znaju za opasnost, otvore prozor, nagnu se, padnu, ne znaju sami prijeći cestu', požalila se Vesna.

Navikli su na red, sigurnost poznatih osoba i stvari. Iako u svom svijetu, može im se približiti, ali uz puno strpljenja i još više ljubavi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene