Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tijekom rasprave o promjenama Ustava, Vladimir Šeks rekao je da ga zastupnik Milorad Pupovac vrijeđa. 'To će vam se kad tad vratiti', obratio se Šeks Pupovcu. A krenula je i svađa oko imena...


'Kada ne budem mogao pratiti raspravu u kojoj sam sudjelovao, a koja je bila prije dva dana, otići ću u mirovinu', poručio je Pupovac Šeksu, na što je potonji reagirao.

Vezani članci Slika nije dostupna Evo koja se sve ograničenja za raspisivanje referenduma uvode Slika nije dostupna Šeks se zahvalio Peđi Grbinu

'Gospodin Pupovac je vrijeđao mene, ja sam se u tome prepoznao, i inače u svojim konfabulacijama vrijeđa druge zastupnike, posebice zastupnike HDZ-a', rekao je Šeks, na što su se zastupnici vladajućih podrugljivo smijali. 'Takvo ponašanje vama će se kad-tad vratiti', poručio je Šeks Pupovcu.

Mlakar stao u obranu Šeksa

'Niste gospodina Pupavca upozorili na sadržaj i način njegova govora', rekao je zastupnik Davorin Mlakar predsjedniku Sabora Josipu Leki. Nakon toga Pupovac se javio za riječ kazavši: 'Ja nisam Pupavac, ja sam Pupovac i molim vas da me zovete imenom'.

Prije nego je krenula ova rasprava oko imena, u Hrvatskom saboru podržan je prijedlog SDP-a da se pristupi promjenama Ustava, kojima bi se propisalo nezastarijevanje teških ubojstava.

Nezastarijevanje tih kaznenih djela podržavaju svi klubovi, no oporbeni klubovi predložili su i niz drugih promjena. HDZ traži da se u Ustavu posebno naglasi nezastarijevanje teških ubojstava počinjenih u ime jugoslavenskog komunističkog režima te da se sudu onemogući odbijanje izručenja na temelju europskog uhidbenog naloga zato što se u Hrvatskoj za isto djelo vodi kazneni postupak, ako taj postupak nije pokrenut prije zaprimanja naloga.

Vladajući odbijaju takav prijedlog, a HDZ optužuju da želi stranim pravosuđima dati prednost pred hrvatskim. HDSSB je predložio da se Ustavom omogući podjela Hrvatske na pet regija kao jedinica regionalne samouprave te da se nezastarijevanje propiše i za kaznena djela kojima dužnosnici ugroze ekonomsku i financijsku stabilnost države.

>> U Saboru opet svađa: Tko štiti ubojice i udbaše?!

Hrvatski laburisti traže, pak, izmjene ustavnih odredaba koje se odnose na referendum.

Zajedno s nezavisnom zastupnicom Jadrankom Kosor zalažu se za odgodu primjene ustavnih promjena do 1. siječnja, kako bi se otklonila sumnja da su one predložene kako bi se od europskog uhidbenog naloga zaštitilo bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook