Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojstvo Stjepana Đurekovića

U Saboru opet svađa: Tko štiti ubojice i udbaše?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je kasno poslijepodne raspravljao o SDP-ovoj inicijativi za osnivanjem istražnog povjerenstva o ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Grupa SDP-ovih zastupnika smatra da treba utvrditi činjenice vezane za ubojstvo iz njemačke 1983. koje je navodno naručila Udba. 'Zbog stalnog govora da SDP i SDP-ova vlada štiti ubojice i udbaše, treba se utvrditi istina', kazao je potpredsjednik Sabora Nenad Stazić.

>> Odbor za zakonodavstvo podupire osnivanje povjerenstva o Đurekoviću

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter

Peđa Grbin je kazao da je interes javnosti, prije svega, saznati zbog čega Hrvatska protiv potencijalnih počinitelja ovoga i sličnih kaznenih djela nije poduzela odgovarajuće korake. HDZ-ov Gordan Jandroković smatra da je takvo razmišljanje skandalozno. 'Meni je skandalozno i nevjerojatno da netko može reći da je važnije zašto nije provedena istaga umjesto da se utvrdi tko je tog čovjeka ubio', rekao je Jandroković.

Nenad Stazić je kazao da nitko u SDP-u neće 'pustiti suzu ako Perković bude izručen Njemačkoj'. 'Ustav se ne mijenja zbog Perkovića, niti se zbog toga mijenja zakon o suradnji. Ako je istina da taj zločin nije pao u zastaru, nakon 1. siječnja Perković će biti izručen. Ja neću suzu pustiti, ni itko iz SDP-a. Mi smo spremni i ne žurimo se i nije nam drago da hrvatske građane, generale, ma tko oni bili, izručujemo stranim udovima kao HDZ', kazao je Stazić.

Mlakar mu je na to odgovorio rekavši da bi ne mora vjerovati njegovoj ocjeni da zastara nije nastupila za ovo djelo te dodao da je on za to da sude sudovi u Hrvatskoj, ali ne i za to 'da se izigrava', ako već postoji obveza koju je Hrvatska preuzela. 'Mislim da nije potrebno da ste tri dana prije ulaska u EU promijenili Zakon o europskom uhidbenom nalogu, umjesto svih drugih zakona. Ni ja neću plakati ni za Perkovićem, ni za svaki drugim tko će biti izručen, ali ja sam to pokazao svojim nastupima', kazao je Mlakar.

Gordan Jandroković je pak kazao da vjeruje sudovima u Hrvatskoj, ali da ne želi da Vlada otežava njegov rad. Mlakar je dodao kako se zbog ovakvog prijedloga navlači sramota. 'Bojim se sramote koje navlači ovaj parlament zbog prijedloga za osnivanje istražnog povjerenstva zbog jednog teškog ubojstva koje se dogodilo prije trideset godina. To je van pameti. Tko od vas misli da će nas 15, devet ili šest zastupnika moći utvrditi činjenice od bilo kojeg suda, ja mu se klanjam do zemlje.

Zastupnik Miroslav Tuđman je istaknuo kako nitko nema ništa protiv toga da svi zločini budu kažnjeni, ali da je u Saboru spor oko prijedloga hoće li se istražiti jedan ili više ubojstva. 'Mislim da nema smisla sudjelovati u ovom povjerenstvu, ako je vezan za samo jedan slučaj', kazao je Tuđman.

Inicijativa o osnivanju povjerenstva pojavila se nakon otvaranja pitanja uhidbenog naloga koji je Njemačka poslala na ime Josipa Perkovića kojeg se kao bivšeg djelatnika Udbe povezuje s ubojstvom bivšeg komercijalnog direktora INE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene