Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak u prošlost

Tko je pobijedio u koroni, Tito ili Tuđman? "Lijepo je, ali nema više posjetitelja kao nekada"

Aktualno Galerija Josip Broz Tito - 2 Josip Broz Tito - 2 Foto: DNEVNIK.hr Josip Broz Tito - 1 Josip Broz Tito - 1 Foto: DNEVNIK.hr Franjo Tuđman - 3 Franjo Tuđman - 3 Foto: DNEVNIK.hr Franjo Tuđman - 2 Franjo Tuđman - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Franjo Tuđman - 1 Galerija 1/5 >>
Iako je Veliko Trgovišće pogodnije za individualne posjete, a Kumrovec za grupne, i jednima i drugima posjećenost se prepolovila. Ipak, veselije je i dalje u Kumrovcu.

Josip Broz za pet puta je nadjačao Franju Tuđmana. Kumrovec je u prošloj godini imao 27 tisuća posjetitelja, a Veliko Trgovišće pet tisuća. Korona je u oba mjesta prepolovila dolaske.

"Lijepo je, ali nema više posjetitelja kako je bilo, znalo je biti na tisuće posjetitelja", rekla je Sidonija iz Kumrovca.

U Velikom Trgovišću ih nema jer rodna kuća Franje Tuđmana više radi po dogovoru.

Tatjana Petranović Capar iz Turističke zajednice Biser Zagorja kaže: "Radno vrijeme, kako piše na vratima, je utorkom i petkom od 14 do 15 sati."

Pročitajte i ovo Otkrivanje spomenika Josipu Brozu Titu u Podgorici (Foto: AFP) - 5 Obrat trenda? Kontra svih: Dok ostali miču svaki spomen o njemu, oni podižu novi spomenik Josipu Brozu Titu

Pročitajte i ovo Spomenik Franje Tuđmana (Foto: Dnevnik.hr) GODIŠNJICA SMRTI Što mladi znaju o Franji Tuđmanu? ''On je ličnost koju nam sustavno ne dopuštaju kritizirati"

Posjetitelji možda nemaju s kim popričati, ali imaju klupu koja priča.

Pitali smo Anicu iz Velikog Trgovišća je li ponosna na Franju Tuđmana, ona odgovara: "A tak'. Baš i nije nič napravil', kaj ja znam. Nisam zadovoljna, penzije su male, tisuću kuna." Pa nije vam to on kriv, kaže: "Ha, dobro, nije."

"Tu su ljudi pretežno živjeli vrlo skromno, bavili su se poljoprivredom, nisu bili individualci." Kako onda ovako dvije velike individue s ovog područja? "Pa evo, prkosili su svojim genima", rekla je Ana Paun Gadža, voditeljica Muzeja Staro Selo Kumrovec

Tradicionalno matrijarhatski kraj brzo ovlada i posjetiteljima. Jedna posjetiteljica prala je dječju čizmu u potoku. "Žene su se u prošlosti dogovarale kada će ići na potok prati rublje i nosile ga u koritu i prale pomoću rifljače."

Ovo je bio tradicionalno zadružni kraj, ovdje se cijenila podčinjenost zajednici, ne individualizam. Kako to da imamo dvije velike ličnosti iz Zagorja, a ne, recimo, iz Zagore, Dalmacije ili tipično plemenskih područja?

"Evo, smetnuli ste s uma da nam je tu u 15 st. i Matija Gubec. U manjoj sredini moguće da još više dođu do izražaja, a relativno su blizu glavnog grada", dodaje Tatjana.

Pitali smo Anicu je li joj Tito ipak draži od Tuđmana, ona odgovara: "Je, za Tita je bilo sve dobro, i posla, i plaće, i sve." Jeste plakali kad je umro? "Pa jesam." A kada je Tuđman umro? "Nič, koga jarca bum se plakala", odgovara kroz smijeh.

Uglavnom, ako dvije točke već čine pravac, očekujemo da od Hrvatskog zagorja dobijemo i trećeg velikana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene