Spomenik bivšem predsjedniku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josipu Brozu Titu otkriven je danas u parku u blizini jednog hotela u Podgorici.

Galerija


Dok se lik i djelo bivšeg vođe bivše države uklanja sa svih razina po bivšim jugoslovenskim republikama, u Crnoj Gori mu je pak otkriven novi spomenik.

Vezani članci Lijes (Foto: Dnevnik.hr) Ni umrijeti nije jeftino: U gradiću kraj Zagreba grobnica stoji 7000, a u biseru Dalmacije čak 84.000 kuna Nevjerojatan prizor oko antičkog spomenika u Solinu (Foto: Dnevnik.hr) Nevjerojatan prizor oko antičkog spomenika u Solinu: ''Zlatnu koku su neodgovornim ponašanjem pretvorili u ruglo''

Otkrivanju spomenika Josipu Brozu Titu u Podgorici prisustvovalo je mnoštvo ljudi, koji su nosili i prigodne zastave. Kako je sve izgledalo pogledajte u fotogaleriji.

Tita, koji je vodio bivšu Jugoslaviju od rata do smrti 1980., domaći i inozemski kritičari smatraju totalitarnim diktatorom, a drugi ga vide kao čelnika koji je održavao mirni suživot različitih naroda u višenacionalnoj Jugoslaviji.

Država sastavljena od šest republika raspala se deset godina nakon njegove smrti.

Oduševljeni što se Tito "vratio u svoj grad", više stotina građana mahalo je zastavama bivše Jugoslavije i pjevalo revolucionarne pjesme iz Drugog svjetskog rata.

Gradonačelnik Ivan Vuković rekao je da i oni, koji opravdano kritiziraju Tita zbog progona političkih neistomišljenika, priznaju da je najvažnija povijesna osoba ovih prostora.

"O veličini Titovih povijesnih zasluga dovoljno govori činjenica da je godinu nakon rata (1946.) ovaj grad preimenovan u Titograd", rekao je Vuković. "Naša zemlja ostaje vjerna antifašističkim tradicijama", dodao je.

Akademik Zuvdija Hodžić, predsjednik boračke organizacije Crne Gore poručio je: "Nek je sretan povratak Tita u Podgoricu iz koje nikad nije ni otišao".

Jedan od više identičnih spomenika, koji je kipar Antun Augustinčić izradio 1948. prikazuje Tita u prirodnoj veličini, u vojničkoj uniformi, zaogrnutog šinjelom.

Kip je dosad bio izložen u spomen sobi Pete proleterske brigade u vojarni u podgoričkom naselju Masline. (B.V./Hina)

Igračke koje nećemo zaboraviti: Pričaju priču, mirišu na Zagorje i vraćaju u djetinjstvo

Ansambl LADO: Tajna čarobnih nastupa čuvara hrvatske nematerijalne baštine