Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GODIŠNJICA SMRTI

Što mladi znaju o Franji Tuđmanu? ''On je ličnost koju nam sustavno ne dopuštaju kritizirati"

Aktualno Galerija Igor Lovrenčić Igor Lovrenčić Foto: DNEVNIK.hr Spomenik Franje Tuđmana (Foto: Dnevnik.hr) Spomenik Franje Tuđmana (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Što studenti znaju o Franji Tuđmanu? Galerija 1/3 >>
Kako prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmanu koji je preminuo prije 22 godine doživljavaju i što o njemu znaju oni koji su se rodili kada je on umro?

Dvadesetak spomenika diljem Hrvatske, 40-ak ulica, 50-ak trgova i zračna luka s njegovim imenom. Za osobu koja se rodila iste ili godinu nakon što je Franjo Tuđman umro te su stvari među prvim asocijacijama.

Reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk bila je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu gdje je sam Franjo Tuđman bio izvanredni profesor kako bi provjerila što današnje generacije znaju o prvom hrvatskom predsjedniku.

"Znamo da je puno puno stvari nazvano po njemu", rekla je studentica Helena.

"On je bio prvi hrvatski predsjednik, prvi predsjednik HDZ-a", objasnio je student Viktor.

No, ne znaju svi što se obilježava 10. prosinca.

"Stvarno ne, ne znam koji je dan, a kamoli što se obilježava", navela je Veronika.

O njemu su učili tek u osmom razredu pa opet na kraju srednje škole. Sada budući politolozi i novinari uče o njemu na Fakultetu.

"Koliko ja znam, moja perspektiva, jest da nije baš bio neki dobar lik, ali mislim da je bio potreban u to vrijeme rata, moćni vođa", rekla je Helena.

No, osim što je bio i prvi predsjednik suverene i samostalne Republike Hrvatske, bio je i: "Jedna od najvećih ličnosti, u povijesti hrvatski. Na koncu na osnovi njegove politike stekli smo demokratsku neovisnu Hrvatsku", komentirao je Slaven.

Ipak, Tuđman nije bio samo pozitivan lik.

"Franjo Tuđman je ličnost koju nam sustavno ne dopuštaju da kritiziramo i to je loše", rekao je Marijan te objasnio je i na što je to negativno mislio kod Tuđmana: ''Proces Oluje, privatizacija, 200 tuđmanovih obitelji, NK Dinamo, Radio 101".

Svoj stav većina mladih neće ni imati.

"Mislim da se previše u kontekstu nekih političkih podjela, lijevo desno, protiv Tuđmana za Tuđmana, što se nastavlja od ustaša i partizana. Jednostavno žele izbjeći taj dio povijesti i baviti se nečim što mlade zanima", kazao je Viktor.

Pročitajte i ovo Predsjednik RH Zoran Milanović IZRAZILI ŽESTOKI PROSVJED Hrvatski diplomatski klub zgrožen pismom udruga Milanoviću, koje su Franju Tuđmana svrstale u protagoniste najmračnijih događaja

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 22. obljetnica Plenković položio vijenac na grob Franje Tuđmana: "Danas realno ocijeniti njegov značaj u povijesti hrvatskoga naroda i države"

A tko je on bio kada je bio Viktorovih godina, može se naučiti u rodnoj kući Franje Tuđmana koju su uglavnom došli posjetiti oni stariji.

"Znaju mladi, ne možemo mi pričati da mladi ne znaju, mladi su upoznati, znaju, a oni koji su jako mali će doznati", komentirao je Mladen.

Pa makar i kroz ulice, trgove, zračne luke ili spomenike.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene