Odzvonilo je korona moratoriju na ovrhe, a s prisilnim naplatama ponovno se kreće od ponedjeljka. Vinka Ilak, savjetnica Uprave u FINA-i objašnjava proseduru s ovrhama.


Pred blokadom će se u ponedjeljak naći više od 200 tisuća građana. FINA će ujutro u 8 sati prema bankama početi slati naloge za prijenos novca i u slučaju da na računima dužnika nema dovoljno novca u tome trenu oni odmah idu u blokadu.

Vezani članci Kad će u primjenu novi ovršni zakon? (Foto: Dnevnik.hr) - 5 FINA objavila detalje obustave ovrha, evo kada će se odblokirati računi Slika nije dostupna Kontroverzna odluka Ustavnog suda zbog koje bi vam banke mogle uzeti cijelu plaću

Vinka Ilak, savjetnica Uprave u FINA-i objašnjava što trebaju građani poduzeti kada vide da im je račun blokiran.

"Građani trebaju provjeriti tko je zatražio ovrhu, ako imaju pitanja mogu se obratiti FINA-i, ali i vjerovniku radi pokušaja mirnog dogovora, ako nisu otvaraju zaštićeni račun", objasnila je Ilak i odgovorila na pitanje koje tražbine će biti prve na redu naplate.

"Prvo će se aktivirati ovrhe koje su zatražene prije 18.04., zatim redom ovrhe koje su zaprimljene nakon toga". 

Građani se manje više uopće ne bave svojim dugovima, a Ilak objašnjava kako mogu provjeriti je li pokrenuta prisilna naplata dugovanja. 

"Nismo primijetili da građani pojačano dolaze provjeriti imaju li ovrhe, pozivam ih s toga da dođu u FINA-u, da provjere imaju li ovrhu, to mogu pratiti i putem sustava e-građanin, ali i na web stranici FINA-e. Kroz taj sustav mogu preuzeti svoje potvrde i preslike", objasnila je Fila i dodala kako ih provjera ne košta ništa. 

Potvrde su besplatne.

"Mi smo osigurali dodatne ljude i pozivam građane da dođu u FINA-u i provjere sve", kazala je. 

Broj zaprimljenih ovrha ove godine ipak je nnešto manji nego lani, prošle godine je do rujna zaprimljeno oko 390 tisuća zahtjeva, u odnosu na ovih nešto više od 200 tisuća.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju