Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prije 27 godina

SNV o ratnom zločinu za koji nitko nije odgovarao: "Pojedine obitelji su pokušale doći do pravde, ali uzalud"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpsko narodno vijeće (SNV) priopćilo je u nedjelju da je prvoga dana operacije Bljesak, prije 27 godina počinjen ratni zločin u Medarima za koji nitko nije kazneno odgovarao.

Prvoga dana operacije Bljesak, oko šest sati ujutro, samo pola sata nakon početka operacije, pripadnici Hrvatske vojske ušli su u selo Medari uz liniju razgraničenja, gdje su, kažu u SNV-u, ubrzo počinili ratni zločin nad civilima koje su zatekli u kućama.

Pozivajući se na izvještaj HHO-a iz 2002., SNV je naveo da su od 24 civila srpske nacionalnosti koja su bila u selu ubijena 22, a dvije djevojke su spašene jer ih je prepoznao i zaštitio jedan pripadnik Hrvatske vojske. Među ubijenima je 12 žena, te sedmoro članova obitelji Vuković, među njima sedmogodišnja i osmogodišnja djevojčica te 11-godišnji dječak dok je najstarija žrtva bila u 88. godini.

Pročitajte i ovo Cijena rada u Hrvatskoj - 3 Na rubu siromaštva Sretan Praznik rada! Hrvatska ima peti najniži minimalac u Europi, nezadovoljni i umirovljenici: "Kad je naša mirovina bila 200 eura..."

Stanovnici Medara vjerovali su da će ih u slučaju vojne operacije Hrvatske vojske zaštititi mirovne snage UN-a čija je baza bila u neposrednoj blizini sela, kažu u SNV-u.

Napominju da je sredinom 2010. završena ekshumacija 28 osoba iz zajedničke grobnice na području groblja Trnava, a na Zavodu za sudsku medicinu do proljeća 2012. identificirano je 14 stanovnika Medara ubijenih 1. svibnja 1995., uključujući i članove obitelji Vuković.

Pročitajte i ovo Polaganje vijenaca u selu Medari (Foto: Dnevnik.hr) bio najavljen Održan parastos za stradale Srbe u Bljesku, Pupovac nije došao: "Tog 1. maja kada smo išli preko mosta, to je bilo nezamislivo"

"Za zločin u Medarima nitko nije kazneno odgovarao i nije podignuta nijedna optužnica za počinjeni zločin. Pojedine obitelji žrtava kroz građanske parnice pokušale su doći do obeštećenja, ali njihovi zahtjevi su odbijeni uz obvezu plaćanja parničnih troškova", kaže SNV.

Navodi da su tijekom operacije ubijani srpski civili i napadnute izbjegličke kolone, a nakon operacije na području tadašnjeg UN-ova Sektora Zapad ostat će 2000 do 3000 Srba, što znači, zaključuju, da je područje napustilo gotovo cjelokupno srpsko stanovništvo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene