Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na rubu siromaštva

Sretan Praznik rada! Hrvatska ima peti najniži minimalac u Europi, nezadovoljni i umirovljenici: "Kad je naša mirovina bila 200 eura..."

Aktualno Galerija Cijena rada u Hrvatskoj - 3 Cijena rada u Hrvatskoj - 3 Foto: DNEVNIK.hr Cijena rada u Hrvatskoj - 4 Cijena rada u Hrvatskoj - 4 Foto: DNEVNIK.hr Cijena rada u Hrvatskoj - 2 Cijena rada u Hrvatskoj - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Cijena rada u Hrvatskoj - 1 Galerija 1/4 >>
Iako se na Prvi maj tradicionalno uživa u slobodnom danu, grahu ili roštilju, treba se podsjetiti i na radnička prava. Rad u Hrvatskoj se, kažu sindikati, ne cijeni, a to najbolje vide umirovljenici. Oni koji imaju staža čak i do 40 godina.

Uživanje u pikadu na susretu umirovljenika. Veći luksuz od toga ni ne može, kaže Željko Čop. Jer 41 godinu i 6 mjeseci staža – mirovina nije pratila.

"Mislio sam, ajde... Ta mirovina će bit dovoljna za suprugu i mene. Međutim, to nam dođe knap da možemo namiriti mjesečne potrebe", rekao je.

Radili su većinu života, pa se pitaju za što su radili.

"Četrnaest godina sam imao kad sam počeo raditi. I 37 godina radnog staža. Nažalost, mirovna nije velika, 3500 kuna. Još ja imam dobro, sad tko ima moj staž, još manju mirovinu ima", rekao je Petar Krstinić.

Martin koji radi tek šest godina, o tome još ne razmišlja. Zato razmišlja o prosječnoj hrvatskoj plaći, s kojom postaje sve teže raspolagati: "To se u nazad par mjeseci znatno osjeti, režije i namirnice. Namirnice pogotovo. To bih čak rekao i duplo."

Pročitajte i ovo Informer: Dijana Ferković - 4 STRUČNJAKINJA ZA INFORMER Zašto štedjeti, je li novac bitan i kako se obogatiti? ''Postoje uhodani koraci, a dvije stvari su ključne''

Pročitajte i ovo Informer: Licitacija - 1 KUNA PO KUNA... Kako zaraditi na stvarima koje više ne koristite? Otkrivamo koji predmeti najbolje prolaze na licitacijama

Prosječna hrvatska plaća je oko 7300 kuna, a samo na hranu se potroši oko 27 posto. U Europskoj uniji na hranu se potroši 13 posto plaće.

Krešimir Sever je rekao: "Cijene su pri tome gotovo identične hrvatskim cijenama. Zapravo možemo govoriti da bi za dostojan život u Hrvatskoj plaća trebala biti barem tri puta veća."

Umjesto toga svaki drugi Hrvat prima plaću manju od 6150 kuna. Imamo peti najniži minimalac u Europi – 3750 kuna. S njim živi 50 tisuća građana.

"Na rubu siromaštva smo i to je to. Vraćamo se u vrijeme rata. Nažalost", kaže Mia iz Zagreba.

Zato se i gleda prema zapadu gdje se zarađuje i do tri puta više. Pa čak i oni koji su već u mirovini.

"Prijatelj je u Sloveniji, konkretno gore u Celju. Čujte, njegova mirovina je bila kad je naša bila 200 eura, kod njega je onda već bilo 500 eura", dodao je Željko.

Branko Kovin iz Malog Lošinja kaže: "Kad odete u bilo koju trgovinu, ostanete šokirani, a mirovine stagniraju. Ono što bude povećanje dva posto, to ja kažem meni za dva piva."

Vlasta Šepić iz Matulja je rekla: "Pomalo govore da će biti povišica za penzije, pa ćemo se snaći."

Nekako se snaći s onim što ima – oduvijek je bila glavna odlika hrvatskog radnika pa i umirovljenika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene