Obavijesti Pretražite Navigacija
Nakon oslobađajuće presude Bandiću

Udruga U ime obitelji: ''USKOK četiri godine vodi politički proces na račun građana''

Željka Markić (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Željka Markić (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Nakon što je zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću pročitana oslobađajuća presuda u aferi Štandovi, oglasila se Udruga U ime obitelji.

Predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović Bandića je oslobodio optužbi za pogodovanje udruzi U ime obitelji u aferi štandovi. USKOK je najavio žalbu.

Nakon donošenja oslobađajuće presude, Bandićeva odvjetnica Ksenija Vržina izjavila je kako je očekivala oslobađajuću presudu te da kaznenog djela nikad nije niti bilo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Afera suhi led Predao se poduzetnik osuđen s Bandićevim suradnikom za milijunsku štetu: Morat će vratiti stotinjak nekretnina Slika nije dostupna Okuplja novu građansku inicijativu Željka Markić protiv odluke da istospolni parovi mogu biti udomitelji: ''Sud ignorira volju građana izrečenu na referendumu''

O svemu se oglasila Udruga U ime obitelji, budući da se Bandića teretilo da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna jer im je bez naknade ustupio štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom".

Priopćenje Udruge U ime obitelji prenosimo u cijelosti.

"USKOK je 4 godine od prošlog referenduma za promjenu izbornog sustava u političkom procesu udrugu U ime obitelji i dr. Željku Markić potpuno neopravdano stavljao u kontekst korupcije. Novac poreznih obveznika trošio se na diskreditiranje i zastrašivanje članova udruge civilnog društva s čijim se djelovanjem ni HDZ ni SDP ne slažu, umjesto da je USKOK istraživao i procesuirao gospodarski kriminal i spregu korupcije i politike koja iz državnog proračuna krade stotine milijuna kuna osiromašujući hrvatske građane.

Slobodni smo vas podsjetiti, Građanska inicijativa U ime obitelji je pod geslom 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom' prije četiri godine organizirala prikupljanje potpisa za promjenu izbornog sustava. Tom je prilikom građanska inicijativa uputila zamolbu gradonačelnicima i načelnicima svih gradova u Hrvatskoj, pa tako i Gradu Zagrebu, da pomognu volonterima u svojim gradovima besplatnim ustupanjem štandova/stolova i mjesta za spremanje štandova, besplatnim ustupanjem prostora za plakatiranje za informiranje građana, tiskom edukativnih letaka koji tumače izborni sustav RH i potrebe njegove demokratizacije, ustupanjem besplatnog prostora u gradskim novinama i medijima za informacije o izjašnjavanju birača", navodi udruga u priopćenju.

"Članovi udruge pozivani na davanje iskaza"

"Grad Zagreb donio je 19.9.2014. Zaključak o prihvaćanju pokroviteljstva 'nad organizacijom akcije građanske inicijative ‘U ime obitelji’ od 21. rujna do 5. listopada 2014.'. U toj godini, 2014., oko 400 udruga dobilo je pokroviteljstvo Grada Zagreba za svoje aktivnosti, a financijska sredstva dodijeljena udrugama u toku te godine iznosila su oko 7 milijuna kuna. Činjenicu da je Državno odvjetništvo, USKOK jedino udrugu U ime obitelji izdvojio između svih tih 400 udruga prikazujući kao kazneno djelo jedino financiranje aktivnosti Građanske inicijative 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom' – tumačimo kao zloupotrebu državnih institucija za vršenje pritiska i zastrašivanje udruge civilnog društva.

Članovi udruge U ime obitelji u više su navrata pozivani na davanje iskaza u radnom vremenu, a policijski službenici dolazili su im na kućna vrata s pozivima i upitima. Jedna od članica udruge zbog dolaska policije dobila je otkaz od svog stanodavca, a drugi volonter morao je svom poslodavcu tumačiti zašto mora izostati s posla, odnosno dati iskaz Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta", dodaje se u priopćenju.

"Optužnica je mijenjana tri puta"

"Slobodni smo podsjetiti na nekoliko važnih činjenica:

1. Izjašnjavanju građana o referendumu za pravedniji izborni sustav 2014. protivili su se i vladajući SDP i tada oporbeni HDZ. Glavni državni odvjetnik bio je g. Mladen Bajić, a ravnateljica USKOK-a gđa Tamara Laptoš, istragu je vodio g. Sven Mišković, zamjenik ravnateljice USKOK-a.

2. U četiri godine vođenja procesa optužnica je mijenjana 3 puta.

3. USKOK je po hitnom postupku, samo tri dana nakon početka prikupljanja potpisa, a dva dana nakon što je U ime obitelji na konferenciji za medije objavila da je Grad Zagreb preuzeo pokrivanje troškova za štandove, letke i plakate, od Grada Zagreba zatražio objašnjenje prihvaćanja. USKOK je Gradu postavio sljedeća pitanja, uz napomenu da će odgovore (dokumente) preuzeti policijski službenici USKOK-a:
a) Je li Grad donio odluku o pokroviteljstvu udruge U ime obitelji?
b) Temeljem kojih ovlasti i tko je donio takvu odluku?
c) Koji novčani iznos je doznačen U ime obitelji i tko je to odlučio?

4. Andrea Šulentić, posebna savjetnica zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, koja je u njegovu Uredu sada zadužena za nepravilnosti, 5. listopada 2018. je u sudnici zagrebačkog Županijskog suda na suđenju gradonačelniku Bandiću za 'aferu štandovi' rekla da su 'isfabricirali' dopis Građanskoj inicijativi U ime obitelji jer na njemu nije inzistirala Udruga, već USKOK, za vrijeme dok je g. Bandića zamjenjivala gđa Sandra Švaljek. 'Dopis je pisan 23. siječnja 2015. iako ima nadnevak 22. siječnja i po njega je došao gospodin iz USKOK-a. Kad kažem da je isfabriciran, mislim na to da brzi odgovor nije zahtijevala Udruga, već USKOK, odnosno Udruga ga nije očekivala tom brzinom. Moguće je da su uz taj dopis bile i neke fakture koje je uputila Udruga. (...) Da USKOK nije inzistirao na odgovoru Udruzi, mi to ne bismo tada ni napisali, zato smo ga i antidatirali', rekla je gđa Šulentić u svojstvu svjedokinje.

5. Procedura donošenja Zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva od 19. rujna 2014. te Zaključka o korištenju Sredstava proračunske zalihe u potpunosti je u skladu s propisanim standardima donošenja istih. Kao primjer, može se navesti Zaključak o prihvaćanju pokroviteljstva od 13. kolovoza 2013. za 6. Susret Lige antifašista jugoistočne Europe – 'Dani balkanske ljubavi' te pripadajući Zaključak o korištenju sredstava proračunske zalihe od 23. listopada 2013. u iznosu od 111.240 kuna. Jednaka procedura provodi se i prilikom odobravanja pokroviteljstva ostalim udrugama i inicijativama za određene aktivnosti i događaje. To dodatno potvrđuje kako je izdvajanje udruge U ime obitelji od strane USKOK-a i DORH-a iz velikog broja udruga čije inicijative i manifestacije svake godine financijski podupire Grad Zagreb, politički motiviran pritisak na djelovanje udruge.

Zabrinjava činjenica da su USKOK i Državno odvjetništvo od svih udruga i inicijativa koje je Grad Zagreb sponzorirao na isti način, izdvojili udrugu U ime obitelji optužujući je za nešto što je svakome jasno da nije kazneno djelo. Na žalost iz ovog proizlazi da USKOK i DORH funkcioniraju kao produžena ruka HDZ-a i SDP-a, odnosno da za korupciju optužuju one za koje dobiju političko zeleno svjetlo, a ne progone one koje politika štiti, a građane su oštetili za stotine milijuna kuna", priopćeno je iz Udruge U ime obitelji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene