Predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović oslobodio je Milana Bandića optužbi za pogodovanje udruzi U ime obitelji u aferi štandovi. USKOK je najavio žalbu.

Galerija Milan Bandić, Ivica Lovrić i Zdenka Palac (Foto: Pixsell, Marko Lukunić) 1 Milan Bandić, Ivica Lovrić i Zdenka Palac (Foto: Pixsell, Marko Lukunić) +0 Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr)

Milan Bandić nepravomoćno je oslobođen po prvoj točki optužnice na Županijskom sudu u Zagrebu. Optužbi su po istoj točki oslobođeni i Bandićev suradnik Ivica Lovrić i voditeljica Tržnica Zagreb Zdenka Palac.

Vezani članci Slika nije dostupna Novaković o odluci Visokog upravnog suda: ''Uputit ćemo prijedlog DORH-u da se ide na preispitivanje ove odluke" Milan Bandić na suđenju (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Bandić uoči presude: ''Pravda je spora, ali dostižna; strpljen-spašen''

Troškovi postupka suđenja padaju na proračunska sredstva, odlučio je sud.

U obrazloženju presude sudac Majerović rekao je da je Bandić postupao u skladu sa svojim ovlastima i na legitiman način.

"Kaznenog djela nije nikad bilo"

Nakon donošenja oslobađajuće presude Bandićeva odvjetnica Ksenija Vržina izjavila je da je očekivala oslobađajuću presudu.

"Mi smo očekivali isključivo oslobađajuću presudu. Tijekom postupka smo dostavili dokaze. Od početka, u biti od same istrage, rekli smo da je istraga bespredmetna. Po nama se to uopće nije trebalo voditi, nije trebalo raditi troškove građanima. Nema kaznenog djela, jednostavno nema djela.

Mi od početka tvrdimo i od početka smo mislili da je bespredmetno da se uopće ovakav postupak pokreće. Kao što ste vidjeli, tijekom postupka bile su tri optužnice. Znači, tri puta su mijenjali i na to smo mi ukazali tijekom završne riječi. Smatramo da nisu imali svoj određeni stav i da je to bio jednostavno očajnički potez, s ovom zadnjom, političkom optužnicom. Mi smo od početka tvrdili da je politički slučaj. Između ostalog, meni je jako žao što odvjetnik Hanžeković nije živ jer je on vjerovao u nevinost gradonačelnika od samog početka i dobio je disciplinsku prijavu jer je izjavio da je to politički postupak", kazala je Vržina.

Krešimir Krsnik, jedan od Bandićevih odvjetnika, dodao je: "Ja četiri godine već govorim, jer se postavlja pitanje svrhe ovog postupka. To je pitanje i drago mi je da je sud prekinuo ovu praksu, koju smo istaknuli tijekom suđenja. Jer se pita svrhe i trošenja proračunskih sredstava vas, građane. Zašto se uopće taj postupak vodio? Kad su četiri godine i od prvog dana i državno odvjetništvo, u kojem rade vrsni pravnici, znali da ovdje nema kaznenog djela. Svrha je bila da se nekog politički sruši. Mislim da je ovo vrlo opasan presedan koje je sebi dozvolilo državno odvjetništvo, da se opustilo i na koncu priznalo kako se radi o političkoj optužnici". Kako je kazao, novci su potrošeni, a znalo se od prvog dana da kaznenog djela nema.

USKOK najavio žalbu

Iz USKOK-a su poručili da "ovakvo obrazloženje nema utemljenja, naravno, nakon zaprimanja presude, USKOK će uložiti žalbu".

Bandića se teretilo da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi "U ime obitelji" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna jer im je bez naknade ustupio štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom".

U završnim govorima u ponedjeljak zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković rekao je da je Milan Bandić u ovom slučaju postupao iz osobnog i političkog interesa. Istaknuo je i da su njegovo postupanje dokazali temeljem iskaza svjedoka, materijalnih dokaza i mjera praćenja, a predstavlja eklatantan primjer političke korupcije. Sporno je, kaže Mišković, što je Bandić, iako ima pravo prihvatiti pokroviteljstvo nad manifestacijom nad kojom želi, svoje ovlasti koristio netransparentno, "na faraonski način".

Istaknuo je i da su Bandić i drugooptuženi Ivica Lovrić bili svjesni protupravnosti svojeg postupanja kad su od Zdenke Palac tražili da inicijativi ustupi besplatno korištenje štandova.

Bandićevi branitelji ističu pak da je zagrebački gradonačelnik svoje ovlasti koristio na zakonit način i prema uobičajenoj proceduri. Braniteljica Ksenija Vržina rekla je da pritom građanskoj inicijativi nije pribavljena nikakva materijalna korist jer prema njoj nije postavljen imovinskopravni zahtjev.

Obrane optuženih zatražile su oslobađajuće presude.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju