Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vojska ostaje na terenu

Temperatura u Gorskom kotaru pada, osjet hladnoće je i do -25, HGSS spasio život u posljednji trenutak

Snijeg stvara probleme (Foto:Dnevnik.hr ) - 1
Snijeg stvara probleme (Foto:Dnevnik.hr ) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hladni val diljem Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) Hladni val diljem Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Snijeg u Gorskom Kotaru (Foto: Marko Balen) - 2 Snijeg u Gorskom Kotaru (Foto: Marko Balen) - 2 Foto: Marko Balen Snijeg u Gorskom Kotaru (Foto: Marko Balen) - 3 Snijeg u Gorskom Kotaru (Foto: Marko Balen) - 3 Foto: Marko Balen Snijeg u Gorskom Kotaru (Foto: Marko Balen) - 4 Snijeg u Gorskom Kotaru (Foto: Marko Balen) - 4 Foto: Marko Balen +5 Snijeg u Gorskom Kotaru (Foto: Marko Balen) - 5 Galerija 1/10 >>
U Gorskom kotaru u utorak navečer i u noći na srijedu zima i hladnoća grizu sve jače, javlja reporter Nove TV Marko Balen. Goranima je lopata i u utorak bila najbolji prijatelj, a u pomoć su im stigli i vojska i pripadnici civilne zaštite, koji već peti dan pomažu stanovništvu u Delnicama.

Natporučnik Hrvatske vojske Dražen Lukunić, pripadnik inženjerijske postrojbe HV-a, u Delnicama s vojnicima ostaje do daljnjeg, a u razgovoru s Balenom rekao je da su vojnicima i dalje primarne zadaće održavanje prohodnosti prometnica.

Pročitajte i ovo Snijeg u Tršću, mjestu u Gorskom kotaru Proljeće na pauzi VIDEO Nevrijeme pogodilo Istru, grom zapalio kuću. U Gorskom kotaru pao snijeg Ilustracija VREMENSKA PROGNOZA Stižu pljuskovi i grmljavina, a ponegdje je moguć i snijeg

"Nije sam snijeg problematičan, nego ovi vjetrovi koji stvaraju nekakav čep na cestama", rekao je Lukunić.

Lokalnom stanovništvu preporučuje što manje korištenje automobila i vozila, jer to vojsci omogućuje lakše čišćenje prometnica.

S obzirom na to da je noć vedra i da temperatura nemilosrdno i dalje pada, bit će još posla i za vojsku i za lokalno stanovništvo narednih dana.

HGSS u posljednji trenutak spasio čovjeka

HGSS je na svojem Twitteru izvijestio kako su u akciji spašavanja i potrage spasili jedan život u posljednji trenutak kod Gospića.

Gorani se boje razvedravanja i još nižih temperatura

U Gorskom kotaru čiste se i održavaju glavne ceste, promet je rijedak, hitne službe nisu imale povećan broj intervencija. U većini škola i dalje nema nastave. U prekidu je željeznički promet između Rijeke i Ogulina, a niti lička pruga nije u funkciji. Mnoge škole neće održavati nastavu do kraja tjedna.

Vojska i GSS pomagali su tijekom dana i protekle noći. Sinoć su izvlačili dvoje ljudi na sigurno, koji su ostali bez drva za ogrjev. "Ovo nije normalno, meni barem nije, nemam pojma", kaže Josipa iz Lučica.

Što će donijeti vrijeme u utorak navečer i u noći, voljeli bi znati i Gorani. Tijekom dana pojavilo se čak i sunce, no popodne je opet počeo padati vrlo gust snijeg te ga je napadalo za novih 20-ak centimetara, javlja reporter Nove TV Marko Balen, koji prati razvoj događaja u Lokvama.

Snijeg stvara probleme (Foto:Dnevnik.hr ) - 1 Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Gorane brine i to da ako dođe do razvedravanja, da bi temperature mogle pasti s trenutnih -15 i na -25 stupnjeva Celzijevih.

Pauza između oborina koristiti se za zgrtanje snijega i oslobađanje prostora za zgrtanje idućih nanosa snijega, a strojevi se nalaze na sve strane.

I u ličkim selima teška situacija. Pokušavaju se probiti do osmero starijih. "Ovo je alarmantno stanje, Hrvatska vojska sa 25-tonskim bagerom se ovdje bori, pati. Nismo prošli ni 3 kilometra u 2 i pol sata", ističe Josip Sauček, načelnik općine Udbina.

Ličanima je snijega već preko glave, no lopate će u rukama stanovnika, vojnika i HGSS-a biti još neko vrijeme.

I Zagreb se u utorak ujutro probudio u minusu. Temperatura zraka u podne je bila -6, no zbog snažnog vjetra osjet hladnoće još je veći. Niske temperature uzrokovale su brojne probleme zbog zaleđenih površina diljem grada.

Ipak, ni niske temperature nisu spriječile vlasnike kućnih ljubimaca da ih izvedu u šetnju. Zbog iznimno niskih temperatura Crveni je križ u prihvatilištu za beskućnike jutros korisnicima centra podijelio ruksake s opremom za hladne dane i noći.

Vrlo hladno jutro i u Dalmaciji. Zbog opasnosti od poledice, u Kaštelima i Solinu nema nastave u osnovnim školama, kao i u nekim mjestima Dalmatinske zagore te Šibeniku.

Snijeg je zabijelio i dubrovačko područje. Pahulje su razveselile mnoge, ali i zaposlile zimske službe koje su čistile ulice. Ulična parkirališta u Šibeniku danas se nisu naplaćivala, a djelatnici Gradskog parkinga cijelo jutro čistili su snijeg i led.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene