Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U petak moguća ledena kiša

Diljem Hrvatske nema nastave, i dalje najteže u Gorskom kotaru: ''Vojska skida snijeg, a alpinisti sige s krovova''

Vojska u akciji (Foto: Marko Balen/dnevnik.hr)
Vojska u akciji (Foto: Marko Balen/dnevnik.hr) Marko Balen/dnevnik.hr
Aktualno Galerija Ravna gora zatrpana snijegom (Foto: Marko Balen/dnevnik.hr) Ravna gora zatrpana snijegom (Foto: Marko Balen/dnevnik.hr) Foto: Marko Balen/dnevnik.hr Ravna gora zatrpana snijegom (Foto: Marko Balen/dnevnik.hr) Ravna gora zatrpana snijegom (Foto: Marko Balen/dnevnik.hr) Foto: Marko Balen/dnevnik.hr Ravna gora zatrpana snijegom (Foto: Marko Balen/dnevnik.hr) Ravna gora zatrpana snijegom (Foto: Marko Balen/dnevnik.hr) Foto: Marko Balen/dnevnik.hr Ravna gora zatrpana snijegom (Foto: Marko Balen/dnevnik.hr) Ravna gora zatrpana snijegom (Foto: Marko Balen/dnevnik.hr) Foto: Marko Balen/dnevnik.hr +23 Zabijelio se i u Dubrovnik (Foto: čitatelj) Galerija 1/28 >>
U utorak su na gotovo svim mjernim postajama DHMZ-a zabilježeni temperaturni minusi. Dijelovi zemlje zatrpani su snijegom, a najniže temperature tek nas očekuju.

 

Najvažnije informacije u ovom trenutku:

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavio DHMZ Sve miriše na - snijeg? Vraća nam se prava zima: Problemi u prometu, poplavljene rive, olujni vjetar i hladnoća Slika nije dostupna Uskoro promjena Meteorolozi objavili dugoročnu prognozu za Hrvatsku, evo kakva nas zima očekuje

- Hrvatska se i u utorak probudila u "debelom" minusu. U 6 sati najniža temperatura zabilježena je na Zavižanu, -20 stupnjeva Celzijevih.

- Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji te dijelu Dalmacije. Sudionike u prometu upozorava se da ne kreću na put bez zimske opreme i, ako je moguće, da odgode putovanje.

- U srijedu i četvrtak bit će još i hladnije, a prestanak izrazite hladnoće očekujemo u petak.

- Diljem Hrvatske nema nastave, mnoge su škole zatvorene zbog sigurnosti djece.

U nastavku pratite razvoj situacije:

15:20 - Na području Gorskog kotara u utorak se, zbog problema koje su uzrokovale velike količine napadalog snijega, nastava ne održava u devet osnovnih i tri srednje škole, a rade tek tri osnovne goranske škole - u Skradu, P. Zrinskog u Čabru te u Brod Moravicama.

Izvan Gorskog kotara u utorak ne radi ni Područna škola Praputnjak iznad Bakarskog zaljeva Osnovne škole Hreljin, i to temeljem zahtjeva roditelja učenika zbog poledice, javio je mjerodavni upravni županijski odjel.

Odlukom varaždinskog župana Radimira Čačića u srijedu je odgođena nastava u svim osnovnim i srednjim školama čiji je osnivač Varaždinska županija, a riječ je o 33 osnovne te 14 srednjih škola. Župan je odluku o odgodi nastave u svim školama donio nakon analize i konzultacija koje je Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport obavio s prijevoznicima i školama, javili su iz županije.

Ravnatelji srednjih škola u Karlovačkoj županiji suglasili su se da će se nastava održavati redovno. Izuzetak je Srednja škola Slunj, čijih mnogo učenika ne može uslijed neprohodnosti nekih lokalnih cesta doći na nastavu.

S obzirom na poteškoće u prijevozu učenika, kao i u ostalom javnom prijevozu, a koje su uzrokovane visokim nanosima snijega, te zbog ekstremno niskih temperatura koje su meteorološke službe najavile za srijedu, 28. veljače, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar donio je preporuku o odgodi nastave u osnovnim i srednjim školama. Odnosi se to na 30 osnovnih i 9 srednjih škola kojima je osnivač Krapinsko-zagorska županija.

14:29 - "U Delnicama i danas pada gust snijeg te i dalje stvara velike probleme. Pripadnici vojske skidaju snijeg s doma za stare i nemoćne, a alpinisti skidaju duge sige. Vozači su napokon shvatili svu opasnost ovog vremena. Gorani se i dalje muče s velikim nanosima snijega, vojska je i dalje na terenu. Ljudi dolaze na radna mjesta, ali sve više Gorana sad ipak kaže da ovo nije normalno vrijeme za njih koji su navikli na ovako ekstremne uvjete", izvijestio je iz Ravne gore za DNEVNIK.hr Marko Balen.

14:05 - Zbog opasnosti od poledice u Kaštelima i Solinu nema nastave u osnovnim školama, kao i u nekim mjestima Dalmatinske zagore te Šibeniku. Snijeg je zabijelio i dubrovačko područje. Pahulje su razveselile mnoge, ali i zaposlile zimske službe koje su čistile ulice. Ulična parkirališta u Šibeniku danas se nisu naplaćivala, a djelatnici Gradskog parkinga cijelo jutro čistili su snijeg i led.

14:03 - U Gorskom kotaru snijeg ne prestaje. U čišćenju pomaže vojska, a s nevremenom se u naseljima i općinama u Gorskom kotaru uspješno bore i komunalci.

"Pomažemo starijim i nemoćnim osobama, čistimo im prilaz da mogu doći do drvarnice da bi opće nastavili normalan nastavak života i to da im omogućimo", objasnio je natporučnik Dražen Lukunić.

"Sama sam, sama sam ovdje ostala i tako, po cijele dane čistim snijeg da mogu barem na cestu", rekla nam je gospođa Vlasta iz Lučica. Gospođa Josipa iz Lučica kaže kako je situacija jako teška.

12:59 - Nakon što je u 6 ujutro na samo dvije mjerne postaje DHMZ-a zabilježena temperatura koja nije bila ispod nule, u podne je situacija ipak bila bolja, pa su tako u plusu bili Palagruža, Lastovo, Dubrovnik, Komiža, Makarska, Split, Zadar... Najtoplija je bila Prevlaka, gdje je u podne izmjereno 4,6 stupnjeva Celzijevih.

Minusi u drugim gradovima nešto su manji, pa je u Zagrebu u podne izmjereno -6,8 stupnjeva Celzijevih, u Ogulinu -8,1, u Gospiću -8,4, a na Plitvičkim jezerima -10,4 stupnjeva Celzijevih. Najhladniji je i dalje Zavižan s -18,8 stupnjeva Celzijevih.

12:47 - Snijeg nije zaobišao ni Zagorje. Prekrio je između ostalog i mjesto Gornja Selnica u okolici Zlatara.

Stanje je teško i u Lici. Javio nam se čitatelj iz mjesta Razvala koji kaže da su odsječeni od svijeta i da su nanosi snijega visoki i preko dva metra.

11:47 - Gospićki HGSS piopćio je da su u tijeku su dvije hitne intervencije HGSS Stanice Gospić na području općine Udbina.

"U jednoj intervenciji spašavatelji se probijaju prema selu Gornji Grabušić do kojeg ima oko 4,5 km od prometnice, a radi se o pozivu starice koja živi sama i ostala je bez hrane, put do nje je u potpunosti neprohodan, a kuća se nalazi na brdskom terenu.

Drugi poziv zaprimljen je od osobe koja je pošla kod liječnika i s vozilom zaglavila na cesti te su se stvorili zapusi pa trenutno ne može s vozilom dalje niti se vratiti natrag.

HGSS intervenira trenutno u najprioritenijim, teško dostupnim i hitnim situacijama", poručili su.

11:40 - Zbog niskih temperatura posljednjih dana na području Ličko-senjske županije zaledili su se brojni vodotokovi, a iz ličko senjske Policijske uprave u utorak upozoravaju da takve zaleđene površine lako mogu biti izazov za djecu da se na njima igraju i kližu, što u slučaju pucanja leda može imati kobne posljedice.

Policija stoga apelira na roditelje i sve građane da radi sigurnosti djece obrate pažnju gdje se igraju te ih posebno upozore da se ne igraju na zaleđenim površinama vodotokova, niti u njihovoj blizini.

11:27 - U srijedu i četvrtak u unutrašnjosti će biti vrlo hladno s temperaturom zraka ujutro i ispod -15 stupnjeva, izvijestio je DHMZ. Od petka najavljuju porast temperature zraka.

U srijedu će biti djelomice sunčano, a u četvrtak nas očekuje naoblačenje, krajem dana uz snijeg, a u petak uz snijeg može biti i kiše koja se može lediti u dodiru s tlom.

Na Jadranu će u srijedu biti djelomice sunčano. U četvrtak slijedi naoblačenje s kišom, a na sjevernom dijelu ponegde i snijegom. U petak promjenljivo mjestimice s kišom. Puhat će umjerena do jaka bura i istočnjak, a u petak jugo, javlja DHMZ.

11:19 - Pripadnici HV-a raščišćavaju naselje Lučice, a prva zadaća je osloboditi ulaze i drvarnice starim i nemoćnim ljudima koji žive u stambenim zgradama. Snijeg i dalje pada.

10:17 - Crveni križ beskućnicima dijeli ruksake s kapama, rukavicama i šalovima. Svjesni su, kažu, da ova inicijativa neće riješiti probleme tih ljudi, ali kažu da u ovakve dane svaka gesta dobro dođe.

Pripremili su 200 paketa koje će podijeliti i staviti na raspolaganje gradskom društvu da svatko tko dođe može uzeti paket. Namijenjeni su ljudima bez krova nad glavom, koji koriste skloništa.

09:52 - GSS je imao jednu akciju kod Novog Vinodolskog. Pacijenta, do kojeg vozilo Hitne pomoći nije moglo doći, dopremili su do vozila kako bi mu se pružila liječnička pomoć.

09:22 - Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta željeznički promet kroz Gorski kotar i Liku teče otežano, na riječkoj pruzi za promet je zatvorena dionica Lokve Plase, a za promet je zatvorena i dionica Lepoglava – Golubovec, priopćili su u utorak iz Hrvatskih željeznica.

U gradsko-prigradskom prometu grada Zagreba očekuju se kašnjenja od 15 do 20 minuta, a u lokalnom i međugradskom prometu do 15 minuta.

Putnike vlaka br. 3005 (Varaždin 4:20 - Zagreb GK 7:29) prevozi vlak br. 991 (Varaždin 5:24 - Zagreb GK 7:48), koji se zaustavlja u kolodvorima i stajalištima vlaka br. 3005.

Na relaciji Split – Zagreb putnike će prevoziti autobusi umjesto vlakova:

- 520 Split 8:27 – Zagreb GK 14:45

- 523 Zagreb GK 15:21 – Split 21:22

Zbog velikih količina snijega i snježnih zapuha autobusi se neće zaustavljati u kolodvorima Perušić, Ličko Lešće, Vrhovine, Plaški, Josipdol i Oštarije, kažu u HŽ-u.

09:21 - U dijelu škola u Primorsko-goranskoj županiji i danas se neće održati nastava. Na popisu je ukupno 13 škola. Odluka o odgodi nastave u osnovnim školama donio je i Grad Bjelovar.

"Nastava se u svim matičnim i područnim osnovnim školama Grada Bjelovara odgađa u srijedu i četvrtak, 28. veljače i 1. ožujka 2018. Prema trenutačnim vremenskim prognozama, nastava bi se trebala održati u petak, 2. ožujka 2018.", priopćili su iz Grada.

09:09 - Prema podacima DHMZ-a, najviše snijega palo je na Zavižanu, 238 centimetara. U Delnicama je ukupno 182 centimetra snijega, od čega su 22 centimetra nova.

Na Plitvičkim jezerima palo je 48 centimetara novog snijega (ukupno 147 centimetara), a u Ogulinu 30 (ukupno 118 centimetara). U Slunju u kojem je ukupna visina snijega 105 centimetara palo je 30 centimetara novog snijega.

08:47 - Ravna gora zatrpana je snijegom kojeg ima preko dva metra. Kako javlja reporter Nove TV Marko Balen, snijeg i dalje pada. Probleme stvaraju vijavice, a iako je bura na moru malo popustila, i dalje nema slobodnog pravca za tegljače.

08:16 - Nakon nekoliko sati probijanja snježnih nanosa spašavatelji su se probili do prometnice te evakuirali mještane u selo Lokve, izvijestio je GSS.

07:56 - Zbog snijega koji je padao tijekom noći s ponedjeljka na utorak, u cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji na snazi su zimski uvjeti, a prema riječima načelnika županijskog Stožera za civilnu zaštitu Joška Cebala, ulažu se maksimalni napori da prometnice budu prohodne, a preporuka je vozačima da pripaze na mjestimičnu poledicu.

07:44 U Delnicama je zabilježena rekordna količina snijega. Oboren je rekord od 175 cm snijega iz 1984. godine - jutros u 7:00 sati izmjerena su 182 centimetara. Osim toga, u Delnicama je u 7 sati izmjerena temperatura od -12,5 stupnjeva Celzijevih.

07:22 - Posjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upozorenje zbog hladnoće koja može utjecati na zdravlje. Upozorenje zbog "vrlo velike opasnosti" od hladnih valova za srijedu je izdano za Zagreb, Gospić, Karlovac, Rijeku i Split, dok se upozorenje za četvrtak uz ovih pet gradova odnosi i na Dubrovnik.

07:19 - Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji te obratno ni dalje nema prohodnih cesta, a ta se vozila isključuju na čvoru Kikovica (A6) u smjeru Zagreba te odmorištima prije Karlovca (A1/A6), izvijestio je u utorak Hrvatski autoklub (HAK).

07:12 - Zbog prometne nesreće za sav je promet zatvorena dionica državne ceste DC38 u mjestu Srednje Selo. Obilazak za sva vozila je: Pleternica-Jakšić-Požega.

Cijela zemlja u minusu

Pred nama je još jedan hladan zimski dan koji će obilježiti "debeli" minusi. U 6 sati prema podacima DHMZ-a u blagom plusu bila je tek Palagruža, gdje je izmjereno 0,3  stupnjeva Celzijevih, dok se Komiža probudila na nuli.

Na ostalim postajama zabilježeni su temperaturni minusi. Najveći je i danas zabilježen na Zavižanu, -20 stupnjeva. U Zagrebu je izmjereno -8,7 stupnjeva, u Osijeku -7,2 stupnjeva, u Splitu -4,9 Stupnjeva, a u Rijeci -5,3 stupnjeva. Gospić se probudio na -11,5 stupnjeva.

Snijeg i dalje otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, te dijelu Dalmacije. "Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a upozoravamo i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost", izvijestio je HAK.

Zbog stvaranja snježnih zapuha i vijavice koja znatno smanjuje vidljivost vozači koji prometuju cestama kroz Gorski kotar pozivaju se na krajnji oprez. Također, HAK upozorava sve sudionike u prometu da prilagode vožnju trenutačnim uvjetima na cesti i ne kreću na put bez zimske opreme, a ako je moguće, neka odgode putovanje.

Što nas očekuje?

Utorak će u unutrašnjosti biti pretežno oblačan, mjestimice sa snijegom, češćim i izraženijim u prvom dijelu. Na Jadranu će biti djelomice sunčano, a slabog snijega još može biti u noći i prijepodne na sjevernom i južnom dijelu.

Vjetar će biti umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a na većem dijelu Jadrana puhat će jaka i olujna bura u prvom dijelu dana, prema kraju dana u postupnom slabljenju.

Najviša temperatura zraka kretat će se od -10 do -5 stupnjeva Celzijevih, a na Jadranu od -2 do 3 °C.

Temperatura se čini nižom nego što jest

Uz ove hladne dane, odnosno jako niske temperature i jaki , pa čak i orkanski vjetar, temperatura se može činiti čak i 10 stupnjeva nižom od onoga kako je instrumenti mjere.

Primjerice, tako je u ponedjeljak u Splitu bilo -3, no uz vjetar se to činilo kao -9, pa i -10.

Jučerašnji je rekorder s niskim temperaturama Zavižan, tamo je u 7 sati bilo -20, vjetar je puhao brzinom od čak 23 metra u sekundi, a sve zajedno djelovalo je kao da je u zraku -40.

Vrhunac ovog hladnog vala tek nas očekuje sredinom tjedna

U srijedu i četvrtak bit će još i hladnije nego danas, a prestanak ove izrazite hladnoće očekujemo u petak.

Dakle, do petka ostaje vrlo hladno, osobito u srijedu i četvrtak kada će se na kopnu temperatura spuštati i ispod -15. (Hina/Ma.B.)

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene