U posljednjih 40 godina u Europi je nestalo čak 600 milijuna ptica. Gotovo pola te brojke čine obični vrapci koje viđamo na našim ulicama svaki dan. Struka poručuje da je čovjek i uzrok i rješenje problema.

Galerija Ptice, ilustracija Ptice - 2 Ptice - 3 +1 Ptica - 2

Oblaci i kiša nisu ih spriječili u promatranju ptica, čiji život biologinja Iva jednom mjesečno približava ljudima. Te su ptice posljednjih desetljeća itekako ugrožene jer više nemaju gdje živjeti.

"Postoji nedostatak nekakve raznolikosti među staništima, nedostatak grmlja, drveća. Gubitak staništa je najveći razlog za izumiranje vrsta i za smanjenje broja jedinki vrsta", rekla je Iva Šoštarić iz Udruge Biom koja se bavi zaštitom, istraživanjem i popularizacijom prirode.

Trenutačno svakoj petoj vrsti ptice prijeti izumiranje. Jedini krivac za nestanak njih 600 milijuna je čovjek. Posebno su pogođeni i vrapci.

"Naš odnos prema prirodi i okolišu je vrlo užasan u smislu upotrebe pesticida, u smislu krivolova i prelova", rekao je Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

Prosvjednici u Švicarskoj Većine ja zaokružila "da": Izašli na referendum zbog COVID potvrda i podržali njihovo uvođenje

Ako ste primijetili da u proljeće čujete drugačiji cvrkut ptica, to nije slučajno.

"Ne u smislu da je sad tiši po decibelima, nego u smislu raznolikosti vrsta koje pjevaju u proljeće. Ako pogledate iza mene, ovo je sad jedan park. Međutim, tu nema nijednog sloja grmlja, nema niti jednog drugog sloja osim visokog drveća i tu nema mjesta niti za slavuja. Ja sam tu živio kao klinac i ja se sjećam da su slavuji pjevali, pjevali su kosovi, bilo je crvendaća", rekao je Mikuška.

Zaštita ptica godinama je u fokusu Zoološkog vrta Grada Zagreba. Što im treba, najbolje zna Andrea Bračko, koja o njima brine već 20 godina.

Liječnice u punoj zaštitnoj opremi Omikron se širi svijetom: Zabilježen u sedam europskih zemalja. Znanstvenici u utrci s vremenom zbog novog soja

"Poznavati osnovnu biologiju ptice kako bi se moglo o njoj kvalitetno skrbiti. Naravno, način života, tip prehrane, način prezentiranja hrane, veterinarska skrb", rekla je.

Ptice nas rješavaju štetočina jer pojedu između 400 i 500 milijuna kukaca na godinu. Oprašuju biljke, omogućuju kvalitetno gnojivo i glavni su pokazatelji stanja u prirodi. Ako se ne potrudimo nešto promijeniti, izumiranje prijeti i nama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju