Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za kafiće, kina, kazališta...

Većine ja zaokružila "da": Izašli na referendum zbog COVID potvrda i podržali njihovo uvođenje

Usred petog vala koronavirusa, velika većina Švicaraca u nedjelju je na referendumu koji je obilježio vrlo visok odaziv, podržala zakon koji omogućuje uvođenje covid potvrda.

Premda je policija strahovala od prosvjeda, ispred sjedišta vlade i parlamenta u Bernu okupilo se tek nekoliko desetaka protivnika zakona o covidu. Zgrada je bila pod visokim mjerama sigurnosti.

Pročitajte i ovo Odmorište Zermatt Planina Matterhorn Šestero ljudi nestalo tijekom skijanja: Policija bez novih informacija i nakon akcije potrage Referendum u Švicarskoj Tijesna većina Švicarci izglasali kasniji odlazak radnica u mirovinu, najavljeni prosvjedi: "Ovo je pljuska svim ženama"

"Da" je prema konačnim rezultatima zaokružilo 62 posto onih koji su izašli na referendum.

Covid certifikat namijenjen je cijepljenim osobama, onima koje su preboljele covid ili su se testirale. Potvrda je potrebna za ulazak u kafić ili restoran, na izložbu, u kino ili na dvoranski sportski događaj.

Referendumu se odazvalo 65 posto građana, što je četvrta najveća izlaznost nakon referenduma o uvođenju prava glasa žena 1971. U Švicarskoj je prosječna izlaznost na takve referendume obično 46 posto.

Pokrenuli su ga protivnici izdavanja covid potvrda, a uslijedio je u trenutku dok se svijetom širi nova varijanta koronavirusa, omikrona, koji je WHO svrstao u kategoriju zabrinjavajućeg i koji je planet ponovno vratio u visoko stanje pripravnosti.

Nedjeljni referendum je organiziran pošto njegovi organizatori smatraju da izdavanje covid propusnica znači nepotrebno ograničavanje sloboda.

S nešto manje od dvije trećine potpuno cijepljenog stanovništva, Švicarci imaju jednu od najnižih stopa procijepljenosti u zapadnoj Europi.

Trenutno u toj zemlji zaraza covidom eksponencijalno raste, a broj novozaraženih je svaki tjedan veći za 40 do 50 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene