Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UHVATILA GA POLICIJA

Bezobzirno i za svaku osudu: Prijeti im izumiranje, u Jadranu ih znanstvenici traže svijećom, a Poljak u Istri iščupao pa na luftiću prenosio 29 primjeraka ove ugrožene vrste

Policijski službenici pulske pomorske i aerodromske policije prekršajno su sankcionirali 23-godišnjeg poljskog državljanina zbog posjedovanja periski, izvijestila je u petak istarska policija.

Nakon zaprimljene dojave da osoba iz mora vadi periske policija je u četvrtak oko 15:40 na plaži u Fažani zatekla 23-godišnjeg poljskog državljanina koji je na zračnom madracu imao 29 ljuštura školjkaša plemenite periske.

Pročitajte i ovo Fotografija napadača Ispričali se "Za vas je on čudovište, za mene je bio vrlo bolestan dječak": Roditelji napadača koji je ubio šestero ljudi otkrili zašto je birao žene za žrtve Ilustracija Naložena obdukcija Kod Umaga pronađene kosti, sumnja se da su ljudske

Kako se radi o zakonom strogo zaštićenim svojtama čiji je izlov i posjedovanje zabranjeno, protiv muškarca je pokrenut prekršajni postupak.

Policijska uprava istarska podsjeća građane i turiste da je periska (Pinna nobilis) strogo zaštićena školjka te je njezino vađenje i posjedovanje zabranjeno. Štiti je Zakon o zaštiti prirode, a Pravilnikom o strogo zaštićenim svojtama, periska je svrstana u strogo zaštićene zavičajne svojte.

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, periske nestaju. Sve je manji broj živih jedinki u moru pa je za opstanak vrste ključno pronaći potencijalno otporne jedinke koje bi se dalje mogle razmnožiti i stvoriti prirodni "imunitet". Kako bi ih očuvali te pratili stanje populacije koja je trenutačno pod visokim rizikom od izumiranja, organizirana je akcija "Jeste li ih vidjeli?".

Iz Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja upozoravaju kako je plemenita periska strogo zaštićena vrsta te se ne smije dirati, a svako namjerno vađenje živih ili mrtvih jedinki (praznih ljuštura) plemenite periske je zabranjeno.

Sve informacije o živim jedinkama plemenite periske, lokacijama na kojima su opažene i fotografije mogu se dojaviti putem ove poveznice na mrežnim stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ili na adresu vrste@mingor.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene