Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo poljoprivrede pronašlo je salmonelu u mesnom proizvodu još jednog domaćeg trgovačkog lanca.


U priopćenju Ministarstva poljoprivrede za medije, pojašnjeno je kako se radi o "ćevapčićima s teletinom", čiji je uzorak uzet 10. studenog u Rijeci.

Vezani članci Ilustracija Ako ih imate, obavezno ih bacite: Inspektori povukli još jaja s tržišta, čini se da hara salmonela Ilustracija Rizik od salmonele: S polica se povlači pureće meso

Podsjetimo, jučer je otkriveno isto tako da je salmonela pronađena u piletini koja se prodavala u drugom domaćem trgovačkom lancu.

Detalje pročitajte u priopćenju Ministarstva koje prenosimo u cijelosti:

"Tijekom provedbe monitoringa hrane životinjskog podrijetla (Nacionalni plan uzorkovanja hrane životinjskog podrijetla) kojega provodi Ministarstvo poljoprivrede, u uzorku mesnog pripravka – ĆEVAPČIĆI S TELETINOM, rok upotrebljivosti do 12. 11. 2016., serijski broj: 12. 11. 2016. mikrobiološkom analizom utvrđena je prisutnost Salmonella spp. Uzorak je uzet 10. 11. 2016. u maloprodajnom objektu Kozum d.d. Rijeka, Osječka 71, Rijeka, koji je registriran pod evidencijskim brojem R-6720 pri Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane za obavljanje djelatnosti prodaje i rasijecanja mesa, mljevenje mesa na zahtjev kupca i proizvodnju mesnih pripravaka.

Analiza je dovršena dana 16. 11. 2016. u Hrvatskom veterinarskom institutu - Veterinarski zavod Rijeka, kada pripravci proizvedeni u navedenom objektu više nisu nalazili u prodaji zbog isteka roka valjanosti. Ćevapčići su proizvedeni dana 10. 11. 2016. u količini od ukupno 32,5 kg. Upravo je u tijeku inspekcijski nadzor u objektu radi utvrđivanja sljedivosti proizvoda kao i postupaka samokontrola objekta. Nakon potvrđene prisutnosti Salmonella spp. u navedenom pripravku, obavit će se i serotipizacija (utvrđivanje o kojoj se vrsti salmonelle radi) u Hrvatskom veterinarskom institutu Zagreb, kako bismo imali više podataka o situaciji na terenu."

Konzum: poduzete sve mjere zbog salmonele

Trgovački lanac Konzum u četvrtak je izvijestio da je u ćevapčićima iz jedne njegove prodavaonice u Rijeci nađena salmonela te kako su poduzete sve potrebne mjere za zaštitu potrošača.

"Danas, odmah po dobivanju informacije o rezultatima službenog uzorkovanja proizvoda mesni pripravak Ćevapčići, roka upotrebe do 12.11.2016., vlastite proizvodnje, uzetog u objektu pod veterinarskim kontrolnim brojem 6720 u prodavaonici Osječka 71 u Rijeci, provedenog 10.11. 2016., obavještavamo javnost da je u jednom uzetom uzorku nađena Salmonella spp", kažu u Konzumu.

Uz ispriku kupcima, Konzum ih moli ih da radi mjera predostrožnosti vrate proizvod ako ga još imaju u bilo kojem obliku, bez obzira na istek roka.

Napominju kako nisu zaprimili informacije od potrošača da je bilo tko imao ikakvih problema nakon konzumacije proizvoda kupljenih na spomenutom odjelu.

"Obavještavamo vas kako su istog trenutka poduzete i sve dodatne mjere u cijeloj maloprodajnoj mreži kako bi se potvrdilo da je riječ o izoliranom slučaju", kažu u Konzumu.

Potrošače upućuju na svoje kontakte, e-adresu konzum@konzum.hr ili besplatni telefon 0800 400 000.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju