Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nezakonito povećanje

Traži se poništenje povećanih stavki odvjetničke tarife

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga javnih ovršitelja (HUJO) zatražila je od Ustavnog suda poništenje šest tarifnih stavki odvjetničke tarife iz 2012. koje su, kažu, neustavno i nezakonito povećane od 20 do 113 posto.

Iz udruge podsjećaju da je ministar pravosuđa krajem studenoga dao suglasnost Hrvatskoj odvjetničkoj komori (HOK) na odvjetničke tarife iz 2012. s povećanjima šest stavki, uprkos pogoršanju stanja gospodarstva i padu životnog standarda građana. Time je, smatraju, prekršio odredbu Zakona o odvjetništvu koja ga obvezuje da kod davanja suglasnosti vodi računa o zaštiti socijalnih i gospodarskih interesa te jednakosti u položaju primatelja i davatelja odvjetničkih usluga.

Pročitajte i ovo Sudski čekić PRIVELA IH POLICIJA Jedan bi Plenkovića dočekao jajima, drugi ga je nazvao pavijanom: Što će biti dalje, odlučit će zadarska sutkinja Slika nije dostupna birokratske zavrzlame Stiglo rješenje Općinskog suda: Daniri Gović država ipak neće uzeti stan koji je pošteno kupila

>>Odvjetnička komora odustala od ocjene ustavnosti i prihvatila fiskalne blagajne

Drže da je tu riječ i o neustavnosti jer je propisana povratna primjena tarife na sve izvršene i nenaplaćene odvjetničke usluga prije 19. prosinca 2012. Stoga su Ustavnom sudu podnijeli prijedlog za ocjenom ustavnosti i poništenjem šest povećanih tarifnih stavki.

Ujedno su pozvali građane u parnicama i ovrhama u kojima je glavnica duga manja od 1000 kuna te u prvostupanjskim nenovčanim upravnim sporovima da se odmah obrate javnom bilježniku ili sudu kod kojega se vodi predmet i zatraže utvrđivanje nezakonitost i neustavnost tarifa te da im se odvjetnički troškovi zaračunaju po odvjetničkoj tarifi iz 2009.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene