Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska udruga javnih ovršitelja (HUJO) zatražila je od Ustavnog suda poništenje šest tarifnih stavki odvjetničke tarife iz 2012. koje su, kažu, neustavno i nezakonito povećane od 20 do 113 posto.


Iz udruge podsjećaju da je ministar pravosuđa krajem studenoga dao suglasnost Hrvatskoj odvjetničkoj komori (HOK) na odvjetničke tarife iz 2012. s povećanjima šest stavki, uprkos pogoršanju stanja gospodarstva i padu životnog standarda građana. Time je, smatraju, prekršio odredbu Zakona o odvjetništvu koja ga obvezuje da kod davanja suglasnosti vodi računa o zaštiti socijalnih i gospodarskih interesa te jednakosti u položaju primatelja i davatelja odvjetničkih usluga.

>>Odvjetnička komora odustala od ocjene ustavnosti i prihvatila fiskalne blagajne

Vezani članci Red za testiranje na koronavirus u Sloveniji Slovenija povukla odluku o obveznom testiranju radnika koji svaki dan prelaze granicu Sjednica Vlade Razriješen državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar

Drže da je tu riječ i o neustavnosti jer je propisana povratna primjena tarife na sve izvršene i nenaplaćene odvjetničke usluga prije 19. prosinca 2012. Stoga su Ustavnom sudu podnijeli prijedlog za ocjenom ustavnosti i poništenjem šest povećanih tarifnih stavki.

Ujedno su pozvali građane u parnicama i ovrhama u kojima je glavnica duga manja od 1000 kuna te u prvostupanjskim nenovčanim upravnim sporovima da se odmah obrate javnom bilježniku ili sudu kod kojega se vodi predmet i zatraže utvrđivanje nezakonitost i neustavnost tarifa te da im se odvjetnički troškovi zaračunaju po odvjetničkoj tarifi iz 2009.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju