Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaznena prijava

Tomašević o mrtvima na podu Sv. Duha: ''Zvuči morbidno, ali moguće je da je sve režirano. Stvar je konteksta i tajminga..."

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: Nera Simic/Cropix
Zvuči morbidno, ali moguće je da je situacija u Svetom Duhu režirana, rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević komentirajući nedavno objavljene snimke mrtvih tijela na podu patologije u KB-u Sveti Duh. Iz bolnice su potvrdili da su snimke autentične, ali da je riječ o podmetanju.

''Tražio sam očitovanje ravnateljice KB Sveti Duh koja je tražila očitovanje šefa Zavoda za patologiju koji tvrdi da se cijelo vrijeme poštuje Pravilnik o postupanju s umrlim bolesnicima prema kojem se tijela drže u rashladnim uređajima ili, ako je taj dan previše umrlih bolesnika, da se tijela drže na za to predviđenim stolovima prekriveni plahtama. U ovoj situaciji, po ovoj snimci ispada da je sedam tijela bilo na podu i to bi bilo apsolutno kršenje Pravilnika, takvo postupanje bi predstavljalo grubu povredu radne dužnosti'', rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Dodao je da šef Zavoda tvrdi da se poštuje pravilnik. ''Čudno je da je čitatelj koji je dostavio snimku rekao da je ona dva tjedna stara što ne može biti točno'', kazao je gradonačelnik i napomenuo da nije bilo situacije da bi tijela bila na podu.

''Postavlja se pitanje koje je nevjerojatno i zvuči morbidno: Je li moguće da je riječ o režiranoj situaciji? Bolnica je podnijela kaznenu prijavu da se utvrdi je li netko vadio tijela iz rashladnih uređaja da bi napravio tu snimku'', podsjetio je Tomašević.

Istaknuo je i kako je bitan kontekst, a on je, podsjetio je, takav da je ravnateljica Svetog Duha stupila na dužnost prije nešto više od godinu dana.

''To je bila jedina bolnica u Zagrebu u kojoj žene nisu mogle ostvariti svoje ustavno pravo na pobačaj, gdje je bio kolektivni priziv savjesti. Ona je to promijenila, ima zbog toga brojne otpore iz bolnice ali i izvana i dobila je više od 10 anonimnih kaznenih prijava. Zvuči nevjerojatno i morbidno… Iz tog konteksta, je li takvo što moguće, teoretski je i na policiji je da to istraži'', kazao je gradonačelnik.

Upitan bi li ravnateljica Svetog Duha trebala otići, odgovorio je protupitanjem: Je li ijedna kaznena prijava završila s optužnicom i je li išta od onog što joj se stavlja na teret potvrđeno?

''Stvar je i tajminga objave fotografija'', upozorio je i dodao: ''Naime, snimka se pojavljuje na dan kad se odlučuje o nagradama Grada Zagreba za 15 pojedinaca i grupa, među kojima je i ravnateljica Svetog Duha, koja je u dva posto najcitiranijih znanstvenika svijeta. S druge strane, Državna inspekcija je bila nenajavljena, krivo je govorio tajnik Ministarstva zdravstva – inspekcija je bila nenajavljeno u ožujku i travnju te jučer i nije našla apsolutno ništa što bi bilo protivno Pravilniku. Što se tiče mrtvačnice Zavoda za patologiju, nije'', kazao je Tomašević, piše N1.

''Netko mora odgovarati!”, poručio je i podsjetio da je u slučaj uključena i policija: ''Sad je to stvar i policijske istrage jer ako je netko to u stanju napraviti, to je kazneno djelo. To nije za otkaz nego je to kaznena odgvornost.''

Uprava KB-a Sveti Duh izvijestila je u petak da su podnijeli zagrebačkoj policiji kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja kako bi se utvrdilo je li netko namjerno izvadio tijela umrlih iz rashladnih uređaja i potom ih snimio na podu bolnice.

Pročitajte i ovo Mirjana Livojević, Inicijativa mladih liječnika - 1 Tijela na podu Liječnica nakon uznemirujuće snimke: "Ne želimo da bolnice budu politički poligoni i da netko vuče bodove na takvim stvarima. To je stvarno degutantno"

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Horor na Svetom Duhu Grbin: ''Ako nekome padne na pamet vaditi tijela iz hladnjače, poredati ih na podu i slikati kako bi napravio politički cirkus...''

Tomašević je odgovarao na novinarska pitanja nakon što su on i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet obišli novouređenu prometnicu Aleje Matije Ljubeka na zagrebačkom Jarunu.

Ukupna vrijednost završnih radova je 3,7 milijuna eura, od kojih se oko 2,4 milijuna eura očekuje iz Fonda solidarnosti, a preostali dio novca iz proračuna Grada Zagreba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene