Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijela na podu

Liječnica nakon uznemirujuće snimke: "Ne želimo da bolnice budu politički poligoni i da netko vuče bodove na takvim stvarima. To je stvarno degutantno"

Aktualno Galerija Mirjana Livojević, Inicijativa mladih liječnika sa reporterkom Martinom Bolšec Oblak Mirjana Livojević, Inicijativa mladih liječnika sa reporterkom Martinom Bolšec Oblak Foto: DNEVNIK.hr Mirjana Livojević, Inicijativa mladih liječnika - 1 Mirjana Livojević, Inicijativa mladih liječnika - 1 Foto: DNEVNIK.hr Leševi po podu, ilustracija Leševi po podu, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Martina Bolšec Oblak, reporterka Dnevnika Nove TV Galerija 1/4 >>
Nakon što je objavljena snimka na kojoj se vide preminuli pacijenti koji leže na podu zagrebačke bolnice Sveti Duh, Ministarstvo je prozvalo čelništvo bolnice, a u Gradu smatraju da im netko podmeće. Podnesena je i kaznena prijava. Ovaj je slučaj i probleme u zdravstvu komentirala Mirjana Livojević iz Inicijative mladih liječnika.

Zagrebačke gradske vlasti reagirale su na snimku na kojoj se vidi da preminuli pacijenti leže na podu zagrebačke bolnice Sveti Duh. Pretpostavljaju da se radi o podmetanju, odnosno da je netko te ljude namjerno stavio na pod da bi ih snimio i objavio video.

Sveti Duh je zbog svega podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, a ovaj je slučaj komentirala Mirjana Livojević iz Inicijative mladih liječnika, koju je na početku razgovora u Dnevniku Nove TV reporterka Martina Bolšec Oblak upitala je li se ona osobno ikada svjedočila nečemu sličnom.

"Osobno nikad nisam imala nekakve situacije s patologijom i mrtvačnicom, ali situacija da nema mjesta u bolnici, da nema slobodnih kreveta, svakodnevna je pojava u hrvatskim bolnicama. To nije samo u sisačkoj bolnici. Ja sam bila u obilascima u drugim bolnicama i to je univerzalna pojava u Hrvatskoj", rekla je Livojević.

Pročitajte i ovo Dinka Živalj, glasnogovornica Bolnica podnosi prijavu Glasnogovornica zagrebačke gradske uprave: "Pretpostavka je da je netko iz rashladnih uređaja izvadio tijela, slikao ih i pustio to van"

Pročitajte i ovo Tomislav Dulibić novi horor u bolnici Tijela leže na podu mrtvačnice na Svetom Duhu: "Ja se nadam da je ovo iznimka"

Bolšec Oblak ju je zatim pitala kako je zdravstvo moglo doći do situacije gdje se tvrdi da je netko vadio tijela pokojnika da bi ih stavio na pod i snimio.

"Ne mogu komentirati ovaj konkretni slučaj, ali više je nego degutantno ako su se takve stvari događale. Ja se nadam da će istina izaći na vidjelo. Ja s osobnog stajališta, i stajališta većine kolega, želim reći da mi želimo samo normalno raditi svoj posao. Većina nas ne želi nikakva politička uplitanja, ne želimo da bolnice budu politički poligoni i da netko vuče bodove na takvim stvarima. To je stvarno degutantno i van svake pameti", odgovorila je.

"Meni je jako žao što se ovo događa i ne mogu vjerovati da u današnje vrijeme uopće pričamo o ovakvim stvarima. Nadam se samo da pacijenti shvaćaju da je to izolirani slučaj i da je većina liječnika jednako zgrožena tom situacijom kao i oni", dodala je.

Zdravstveni sustav pun problema

Livojević je ponovno komentirala manjak kreveta u hrvatskim bolnicama te ustvrdila da njihov nedostatak u sisačkoj bolnici nije uzrokovan potresom.

"Prošlo je 2,5 godina od potresa, a manjka je bilo i prije. Manjak je posljedica ad hoc rješenja, neplaniranja, posljedica je dubinskog nerazumijevanja problema u zdravstvenom sustavu od strane vladajućih, koji se nisu adekvatno pripremili. OK, potres je bio vanredna situacija, ali i sada postoji manjak kreveta u Zagrebu, recimo", istaknula je.

"Ne bih rekla da je bilo pametno da sve bolnice odjednom idu u obnovu i da se tako dramatično napravi raspad sistema u Zagrebu, a i šire. Sad nam je došla nekakva direktiva da ćemo mi višak pacijenata slati u Zagreb i okolne bolnice, ali nije jasno koje, kad te iste pucaju po šavovima", dodala je.

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Tomislav Tomašević Oporba se oštro usprotivila Kandidatkinja za Nagradu Grada Zagreba podijelila vijećnike u Skupštini: "Imate 14 dobrih i nekog problematičnog"

Pročitajte i ovo KB Sveti Duh Bio inspekcijski nadzor Iz Svetog Duha se oglasili nakon uznemirujuće snimke: "Podnijeli smo policiji prijavu"

Također je istaknula da ona nikakav protokol nije vidjela jer nešto što kaže da će se pacijenti slati u okolne bolnice nije protokol.

"Nije jasno tko će, što će ni kako će se to odvijati. Nemamo protokol", ustvrdila je Livojević te dodala: "Već smo više puta ponovili da bi ministar zdravstva Vili Beroš i premijer Andrej Plenković trebali imati bolje izvore s terena jer ovo što oni pričaju nije spojivo sa stvarnom slikom. Treba doći i vidjeti što se događa."

Na kraju ju je Bolšec Oblak pitala podržava li medicinske sestre u najavljenim prosvjednim aktivnostima.

"Dakako da podržavam. Podržavam sve koji će se boriti za svoja prava", odgovorila je Livojević.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene