Umjesto tko će koga podržati, danas je lajt-motiv kampanje bio - tko koga neće. HNS ne želi podržati niti jednog kandidata i kreće s inicijativom da šefa države izabere Sabor, a ne birači.

Galerija


HNS niti ima svog kandidata niti ikoga žele podržati. Nakon središnjeg odbora stranka je zaključila - predsjednik bi se trebao birati u Saboru.

Vezani članci Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Europska komisija mijenja pravila nakon pojavljivanja von der Leyen u spotu HDZ-a: "Nije znala o čemu se radi..." Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Vrdoljak: "Ne zazivamo izbore, ali želimo biti spremni za njih"

"Politički stav već dugo iskazujemo da želimo da se predsjednik bira u Hrvatskom saboru", rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

I sa ustavnim stručnjacima su odlučili pokrenuti inicijativu da se to ostvari. Možda se oko toga slažu sa Zoranom Milanovićem, ali podržati ga neće iako su to ranije dali naslutiti.

"Osobno ja nemam ništa protiv da se podrži Zorana Milanovića. Hrvatska treba takve ljude u političkom životu", govorio je Vrdoljak u veljači ove godine.

Sada kaže - to je njegov, a ne stranački stav. Liberala nisu prepoznali niti u jednom kandidatu, pa ni u aktualnoj predsjednici. Neće za Milanovića, a neće ni protiv Andreja Plenkovića. Mnogi analitičari kažu da ovim potezom HNS izbjegava sukob s HDZ-om.

"Imate krivu percepciju funkcioniranja HNS-a, naše političke poruke ne idu u smjeru da se ne zamjerim jednima ili drugima, nego da jasno branim status i prostor svojih birača i simpatizera", rekao je Vrdoljak.

Iz HDZ-a kažu da odluka HNS-a neće utjecati na odnose u koaliciji. Ali zato su klimavi odnosi u HDZ-u. Stevo Culej opet nije htio odgovoriti ima li Kolinda Grabar-Kitarović njegovu podršku.

"Kampanja predsjednička nije ni krenula niti su se svi kandidati izjasnili da su takmaci u njoj, nit su se još skupili potpisi pa ne znamo ni za koga ćemo potpisati", kaže HDZ-ovac Stevo Culej i poručuje da "idu desno".

"Povući ćemo desnu ručku pa ćemo na desno", kazao je Culej odbivši odgovoriti znači li to da planira podržati Miroslava Škoru

Iz HDZ-a se pak neslužbeno može čuti kako je Culej prije nekoliko dana razgovarao s premijerom i da njegova potpora aktualnoj predsjednici nije upitna.

"Jedinstven je stav što se tiče potpore predsjednici Kolindi", kazao je Milijan Brkić.

I vukovarski gradonačelnik je izravan unatoč svojim nezadovoljstvima .

"Sasvim jasno i nedvosmisleno moj kandidat je aktualna predsjednica RH gospođa KGK i svu moguću podršku koju mogu dati osobno i kao gradonačelnik ću joj dati", kaže Ivan Penava.

Poruka kojom je htio pokazati da svojoj stranci u kampanji - neće štetiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr