Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele da se predsjednik bira u Saboru

Hrvatska narodna stranka neće podržati nikoga na predsjedničkim izborima, a neće imati ni svog kandidata

HNS neće podržati ni jednog kandidata za predsjednika (Foto: HNS)
HNS neće podržati ni jednog kandidata za predsjednika (Foto: HNS) Foto: HNS
Hrvatska narodna stranka neće podržati niti jednog kandidata za predsjedničke izbore niti će istaknuti svojeg kandidata, rekao je predsjednik stranke Ivan Vrdoljak.

 "HNS kao liberalna stranka smatra da parlamentarnu demokraciju, koja je jedna od temeljnih odrednica hrvatskog političkog sustava treba dodatno jačati, nasuprot idejama koje se pojavljuju da bi trebalo jačati predsjednički sustav. To je model koji je Hrvatska davno napustila. Nakon opsežnih razgovora i analiza donijeli smo političku odluku, za koju držimo da će biti veliki demokratski iskorak za Hrvatsku – politička pozicija HNS-a, kako je danas potvrdio Središnji odbor, jest da se predsjednik ili predsjednica RH ubuduće treba birati u Hrvatskom saboru", izjavio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak na konferenciji za medije održanoj nakon sjednice Središnjeg odbora HNS-a.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs Loše za škole Ministar Fuchs: "Škole na dan izbora neće raditi, ali..." Stevo Culej (Foto: Dnevnik.hr) predsjednički izbori Tko će s kime? HNS ne podržava nikoga, u HDZ-u klimavi odnosi: "Povući ćemo desnu ručku pa ćemo na desno"

Time bi se Hrvatska pridružila razvijenim demokracijama poput Njemačke, koje su provođenjem ovakvog modela posve ukinule troškove održavanja predsjedničkih izbora, dok se volja naroda i dalje poštuje kroz parlamentarnu proceduru, priopćili su iz te stranke.

"Sad će se šest mjeseci podizati tenzije"

"Umjesto da se bavimo stvarnim problemima i izazovima u društvu, da reformiramo primjerice zdravstveni sustav, hvatamo korak sa zapadnim svijetom i stvaramo viziju gdje će Hrvatska biti 2030., u društvu će se sada šest mjeseci stvarati nepotrebna klima, podizati tenzije, kao što se to u posljednje vrijeme događa sa srpskom manjinom, dodatno će se polarizirati, u fokusu će biti lijevi i desni, ustaše i partizani, 41. i 91. i te će teme dominirati javnim prostorom za jednu – budimo do kraja iskreni – protokolarnu funkciju", rekao je Vrdoljak.

"HNS je danas, s tim u skladu, donio odluku da neće istaknuti kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima, već će oformiti tim, koji će pokrenuti prvo širu raspravu u koju će biti uključeni i ustavni stručnjaci, a potom i pripremiti pokretanje inicijative za novim modelom biranja predsjednika ili predsjednice RH", poručio je predsjednik HNS-a.

Pri donošenju ove odluke, ističu iz stranke,HNS se vodio i vlastitim političkim prioritetima, a to su unutarstranački izbori i priprema stranke za parlamentarne izbore.

Ivan Vrdoljak podsjetio je i na odluku da se više neće kandidirati na unutarstranačkim izborima, istaknuvši da je vrijeme za nove ljude koji će izgraditi najmoderniju, najprogresivniju liberalnu stranku građanskog centra.

Središnji odbor HNS-a na današnjoj je sjednici potvrdio odluku Predsjedništva HNS-a o pokretanju procesa unutarstranačkih izbora već od idućeg tjedna, dok će se Izborni sabor, na kojem će HNS promijeniti vodstvo, održati između ožujka i svibnja 2020. godine.

"Od novog vodstva očekuju se nove ideje, dodatna modernizacija i razvoj HNS-a kao najjače liberalne stranke u zemlji. Isto tako, siguran sam da će novo vodstvo nastaviti smjerom koji tu snagu i potvrđuje - ni lijevo, ni desno, samo naprijed", rekao je predsjednik Kluba zastupnika HNS-a u Saboru i član Predsjedništva HNS-a Milorad Batinić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene