Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODLUČIO ODBOR

TITO OSTAJE U ZAGREBU Odbijen zahtjev za preimenovanjem Titova trga u Kazališni trg

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za taj zahtjev glasovao je HDZ-ov predsjednik odbora Ivan Ćelić te HSLS-ov Alen Ostojić, SDP-ov gradski zastupnik Željko Kvesić i zastupnica HSU-a Vesna Sudar bili su protiv, dok je suzdržana bila Sunčana Rupnik Blažeković, zastupnica s Liste grupe birača nositelja Milana Bandića.

Zahtjev Kluba gradskih zastupnika HDZ-HSP AS-BUZ-a za promjenu naziva zagrebačkog Trga maršala Tita u Kazališni trg u srijedu nije prošao na matičnom skupštinskom Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova, pa zbog toga neće biti upućen na dnevni red iduće sjednice Gradske skupštine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zanimaju ga "pravi heroji" Bandić: "Očekujem da Vlada ukloni sve ploče s oznakama totalitarnih režima" Slika nije dostupna Svijet ga štuje, a domaća vlast prezire Hoće li nakon Zagreba Tito nestati i iz svih hrvatskih gradova?

Za taj zahtjev glasovao je HDZ-ov predsjednik odbora Ivan Ćelić te HSLS-ov Alen Ostojić, SDP-ov gradski zastupnik Željko Kvesić i zastupnica HSU-a Vesna Sudar bili su protiv, dok je suzdržana bila Sunčana Rupnik Blažeković, zastupnica s Liste grupe birača nositelja Milana Bandića.

Nitko od gradskih zastupnika koji su prilikom glasovanja bili protiv ili suzdržani nisu se javili za riječ u raspravi. Za riječ se javio samo Ostojić, koji je podsjetio da je bivši čelnik HSLS-a Dražen Budiša inicijativu za preimenovanje trga pokrenuo još 1996., koja je prošla na odboru, ali nije došla na plenarnu skupštinsku sjednicu, a "zapisnik je netragom nestao".

Mikulić (HDZ): Titovo ime nije dostojno da ga nosi nijedna javna površina u RH

Zahtjev je obrazložio predsjednik Skupštine i zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, napominjući da je kroz svoju dugu povijest taj najljepši zagrebački trg često mijenjao ime, a već duge 64 godine nosi naziv Trg maršala Tita", čovjeka za kojega velika većina ne samo građana Zagreba, nego i cijele Hrvatske drži da nije dostojan da mu ime nosi nijedna javna površina u Hrvatskoj, poglavito ne trg u središtu Zagreba".

Istaknuo je kako je uloga Josipa Broza Tita, "ideološkog vođe, kreatora i donositelja ključnih odluka u bivšem totalitarnom i autoritarnom komunističkom režimu", rezultirala beskrupuloznim progonom, mučenjima, zatvaranjem i ubijanjem desetine tisuća Hrvata i građana Hrvatske, među kojima su bile stotine i tisuće građana Zagreba.

Napomenuo je kako je Rezolucija Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu izjednačila komunizam i fašizam, a takvom stavu se pridružila i Hrvatska, obilježavajući 23. kolovoza kao Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima.

"U takvom ozračju i pod dojmom otkrića stotina masovnih grobnica na području Hrvatske i bivše Jugoslavije, koje su dokaz da je upravo Josip Broz Tito bio najodgovorniji za počinjene masovne zločine i progone političkih i ideoloških neistomišljenika, danas kada smo članica EU-a i živimo u demokraciji ne smijemo i ne možemo dopustiti da najljepši trg u Zagrebu nosi ime jugoslavenskog komunističkog diktatora", poručio je.

"Bandić nije održao svoju riječ"

Nakon što zahtjev za preimenovanjem nije prošao na skupštinskom odboru, Mikulić je novinarima izjavio kako gradonačelnik Milan Bandić nije održao riječ koju mu je dao vezano za promjenu imena trga. "Rekao bih da je to na sramotu gradonačelnika i predstavnika s njegove Liste. Nije ni čudo što u Zagrebu nemamo investicija, jer tko će investirati u grad kad imate gradonačelnika koji preko noći promijeni svoje mišljenje. Dakle, čovjek nije bio dovoljno čvrst, hrabar i jasan da izađe pred svoje zastupnike i kaže o čemu se razgovaralo i u kojem smjeru bi trebala ići inicijativa", naglasio je. Znakovitim smatra što na odboru o tom zahtjevu nije bilo rasprave, jer su zastupnici SDP-a i Bandićeve liste "gledali u pod".

"Očito su se oni pribojavali odluke Gradske skupštine za koju sam ja uvjeren da bi donijela odluku da se ide u promjenu naziva Trga maršala Tita u Kazališni trg. I ovo je na njihovu sramotu da po drugi puta odbijaju ovu inicijativu. Očito se oni ne mogu odvojiti od naziva Trga maršala Tita i napokon da ga preimenujemo u jedan lijepi naziv Kazališni trg, koji je nosio do 1945. godine", rekao je Mikulić. Najavio je da od tog zahtjeva neće odustati, a za Bandićeve najave da će se oko tog pitanja raspisati referendum rekao je da je Bandić to predložio jer zna da referendum neće uspjeti, a i puno košta. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene