Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tročlano izaslanstvo Hrvatskog sabora, predvođeno dr. sc. Andrijom Mikulićem, voditeljem saborske Međuparlamentarne skupine prijateljstva s Republikom Kosovom, boravilo je u dvodnevnom posjetu Prištini u povodu posvećenja katedrale Svete Majke Terezije od Kolkate na samu 20. obljetnicu smrti (5. rujna 1997.) te velike katoličke humanistkinje albanskog podrijetla.


Posvećenjem je prvostolnica u glavnom gradu Kosova i službeno dobila naziv po svetoj Majci Tereziji, kanoniziranoj u Rimu prije godinu dana.

Vezani članci Miro Bulj i Gordan Maras Oni su bili najaktivniji zastupnici u Saboru, ali i rekorderi po opomenama. Sada su progovorili i o provokacijama: "Žao mi je što Zagreb izgleda kao Bejrut" Gordan Jandroković Jandroković oštro po Mostu: ''Oni uvijek traže fotelje, traže plijen, ponašaju se kao farizeji''

Saborsko izaslanstvo, koje su još činili zastupnici dr. Ivan Ćelić i Ermina Lekaj Prljaskaj, tim se povodom sastalo s kardinalom Ernestom Simonijem Troshanijem, posebnim izaslanikom pape Franje koji je i predvodio ceremoniju posvećenja, a primio ih je i predsjednik Republike Kosovo Hashim Thaçi. On je zastupnicima poručio da je albanski narod ponosan na svetu Majku Tereziju, da je katedrala u Prištini „dom svih građana Kosova“ te da se u kosovskoj tradiciji ne pravi podjela između katoličkih crkava i džamija.

"Zahvalivši predsjedniku Thaçiju na gostoprimstvu, zatražili smo da se položaj hrvatske nacionalne manjine definira Ustavom Republike Kosovo, koji bi im zajamčio zastupnika u parlamentu i da se Hrvatima iz Janjeva i Letnice što prije osigura komunalna infrastruktura nužna za dostojanstven život. Predsjednik Thaçi iskazao je razumijevanje za naše prijedloge i najavio da će se za njih založiti", istaknuo je poslije susreta Andrija Mikulić.

Sastanku je prisustvovala i hrvatska veleposlanica Marija Kapitanović.