Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva komada mesa, svinjetinu i junetinu, zapakirali su na dva različita načina. Nakon 5 dana ispekli su ih na roštilju.


Ekipa Provjerenog zapakirala je meso u vakuumu i metodom modificirane atmosfere, kako bi doznala: utječe li pakiranje na okus mesa?

>>Ideja koja mijenja svijet

Vezani članci Štefica Malkoč i Mato Barišić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Farsa koje se ne bi posramili ni pisci telenovela: Štefica Malkoč već 20 godina ne može u svoju kuću koju su susjedi preprodali - dvaput Dubravko Hrkovac i Zvonka Tomasović Hrkovac (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sudbina koja može zadesiti svakoga: Običan život drogirani manijak pretvorio je u tragediju, a sada se svaki dan bore sa  sustavom

Što bi se trebalo dogoditi s mesom, objasnio im je Mario Ščetar s prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. ''Smatram da će meso zapakirano u modificiranoj atmosferi nakon par dana vašeg testiranja, imati crvenu boju. Dok će kod vakum pakiranja doći do izbljeđivanja boje iz razloga što kod modificirane atmosfere dodajemo kisik i on na taj način zapravo reagira s hemoglobinom i nastaje oksihemoglobin koji daje intenzivno crvenu boju'', rekao je.

>>Sankcionirat će se držanje stoke bez nadzora!

No, promjene u kvaliteti ne bi trebalo biti. ''U samoj kvaliteti neće doći do nekakve promjene osim jedino i isključivo do promjene same boje mesa. Mikrobiološki i kod vakum pakiranja i kod pakiranja u modificiranoj atmosferi kvaliteta mesa bi trebala ostati ista'', pojasnio je Ščetar.

Nakon 5 dana, zapakirano meso pripremili su na roštilju. Sutra u Provjerenom u 21:30 doznajte što su rekli kušači!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.