Prvi put u Hrvatskoj dodijeljena je titula "Grad za mlade". Njih tek devet, od 32 prijavljena grada, uspjelo je zadovoljiti visoke kriterije.

Galerija Devet je Gradova za mlade - 5 Devet je Gradova za mlade - 1 Devet je Gradova za mlade - 2 +3 Devet je Gradova za mlade - 4

Karlovac, Koprivnica, Labin, Novska, Opatija, Rijeka, Šibenik, Varaždin, Zabok. Ovih devet hrvatskih gradova okitilo se titulom Grada za mlade, što znači da čine sve kako bi baš njih zadržali pod svojim nebom. Zadovoljili su osam tematskih područja, i to s minimalno pedeset posto kriterija.

Vezani članci Robert Golob Robert Golob: "Arbitraža ostaje 'sidro' u politici prema Hrvatskoj" Crobarometar za travanj HDZ i dalje najjača hrvatska stranka, ali Vladu i predsjednika države jedan bi podatak mogao zabrinuti

Participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje i informiranje kategorije su koje je trebalo zadovoljiti. Ovisno o veličini grada, i postotak je morao biti veći, a primjeri dobrih mjera, nadaju se, preuzimat će se iz grada u grad. A ono na čemu većina gradova mora poraditi jest da mladi budu uključeniji u donošenje odluka.

Mladi u Labinu, jedinom istarskom gradu s ovom titulom, ponosno govore - naš je grad na odličnom putu.

"Inače ljudi misle kako je mali grad, i kako nema puno toga, ali stvarno ima svega i svačega i mislim da si svatko može naći nešto posebno", kaže stanovnica.

Njihovi susjedi preko Učke ponosni su na novu titulu i kažu da nikada ne bi iz Rijeke. No ima i nekih problema. 

"Fali nam mjesta u vrtićima, fali nam zelene površine i sportske aktivnosti, i naravno radna mjesta, ali to se podrazumijeva u cijeloj Hrvatskoj“, kaže nam jedna Riječanka.

Kriteriji koje je ispunilo samo ovih devet gradova zadani su prema europskim modelima, titula je dodijeljena na tri godine, a nova šansa za one koji titulu nisu uspjeli dobiti je sljedeća godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju