Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okrutno tržište nekretnina

Mladima u Splitu kupnja stana je čista lutrija: Čak ni uz subvenciju države ne mogu si ih priuštiti

Aktualno Galerija Poskupljuju nekretnine u Splitu - 1 Poskupljuju nekretnine u Splitu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Poskupljuju nekretnine u Splitu - 4 Poskupljuju nekretnine u Splitu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Poskupljuju nekretnine u Splitu - 5 Poskupljuju nekretnine u Splitu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Poskupljuju nekretnine u Splitu - 7 Poskupljuju nekretnine u Splitu - 7 Foto: DNEVNIK.hr +2 Poskupljuju nekretnine u Splitu - 2 Galerija 1/7 >>
Sve je veći problem Hrvatske onaj kako smjestiti mlade Hrvate u svoje stanove jer cijene stanova nemilice rastu, posebno u velikim hrvatskim gradovima. Provjerili smo koliko državne subvencije mogu pomoći, a koliko zapravo odmažu mladima da dođu do svoje nekretnine.

Dvosoban stan u istočnom dijelu Splita traži kupca. I to s dosta eura u džepu. Stan od pedeset kvadrata prodaje se za 145 tisuća eura. U tu cijenu uključeno je i jedno parkirno mjesto i cijeli namještaj. Stan je od centra grada udaljen oko dva kilometra. Korona splitsko tržište nekretnina kao da nije ni okrznula. Potražnja u Splitu je velika, a ponuda mala, kažu agenti.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Splitu - 7 prometna nesreća Dvije osobe ozlijeđene: Udario pješaka pa završio na krovu Novi krug APN stanova - 3 Skuplji materijali – Skuplji stanovi Kreće novi krug poticaja za kupnju stana: "Bez toga bi bilo teško jer se očekuje nenormalan porast cijena''

Uskoro kreće novi krug subvencija APN-a koji mladima omogućuje barem malo lakši i jeftiniji put do krova nad glavom. No, u Splitu su cijene visoke i mladim obiteljima je i uz te subvencije teško doći do krova nad glavom.

Podaci državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u Hrvatskoj prosječna cijena prodanih novih stanova po metru četvornom rasla 2020. u odnosu na 2019. Cijena četvornog metra i u Zagrebu je veća nego 2019., dok ukupno gledajući sva druga mjesta u državi - bilježe pad. Najskuplji su Dubrovnik, Split, Zagreb, Zadar, Rijeka. U Dubrovniku su stanovi oko četiri do šest tisuća pa naviše.

I dok prodavatelji žele prodati skuplje, kupci žele kupiti što jeftinije. Subvencija države trebalo bi biti i dalje. Kako kažu u APN-u omogućeno je daljnje subvencioniranje stambenih kredita sve do 31. prosinca 2023. Za svaku proračunsku godinu.

Više o temi stanova i mladih doznajte u videu priloženom u tekstu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene