Od 13. svibnja 2020. godine dozvoljava se rad teretanama, fitness-centrima i sportsko-rekreacijskim centrima. HZJZ je u ponedjeljak objavio pod kojim uvjetima mogu raditi ti objekti.

Galerija Fitness instruktorica, ilustracija (Getty Images) FOTO: PR Kangoo Jumps - novi način vježbanja osvaja i Hrvatsku (FOTO: Anamaria Batur) +0 Kangoo Jumps - novi način vježbanja osvaja i Hrvatsku (FOTO: Anamaria Batur)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u ponedjeljak preporuke za treninge i sportsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenim sportskim objektima.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija Virus se brže širi: Veliki skok broja novozaraženih, preminule četiri osobe Cjepivo protiv koronavirusa Četiri nova smrtna slučaja: Stožer objavio brojke novozaraženih po županijama

Preporuke se odnose na provedbu mjera prilikom sportsko-rekreativnih aktivnosti u sportskim objektima tijekom epidemije koronavirusa radi zaštite korisnika i djelatnika objekata te drugih suradnika.

Održavanje treninga i sportsko-rekreativnih aktivnosti dopušta se svim sportašicama i sportašima te korisnicima sportsko-rekreativnih sadržaja u zatvorenim sportskim objektima uz pridržavanje ovih preporuka i svih drugih važećih epidemioloških preporuka HZJZ-a, sve dok su na snazi posebne mjere

Organizacija treninga i sportsko-rekreativnih aktivnosti

Treninzi i sportsko-rekreativne aktivnosti mogu se održavati u zatvorenim sportskim objektima koji mogu udovoljiti posebnim tehničkim i sigurnosnim uvjetima za provedbu aktivnosti: treba osigurati najmanje 7 m2 neto površine poda po osobi, odnosno 10 m2 bruto površine. Broj osoba pritom uključuje i trenere, instruktore, voditelje odnosno sve osobe koje se nalaze u prostoru za trening ili sportsko-rekreativnu aktivnost.

Dezinficijens za ruke

U ulaznim prostorima svih jedinica prostora sportskih objekata, pultovima za obavljanje plaćanja usluga, u radnom prostoru zaposlenika te na svakih 200 m2 u prostoru za provedbu sportskih i kreativnih aktivnosti nužno je na raspolaganje postaviti dozatore s dezinfekcijskim sredstvom. Na svakih 50 m2 prostora potrebno je postaviti najmanje tri prenosiva dezinficijensa za opremu i rekvizite.

Fizička udaljenost

Potrebno je osigurati dovoljnu distancu između osoblja na recepciji i korisnika te djelatnika međusobno ili ako je moguće postaviti pregrade (od pleksiglasa ili sličnog materijala koji osigurava potrebnu distancu). Regulira se i ograničava maksimalni broj osoba u prostoru recepcije sukladno mjerama fizičke udaljenosti od 1,5 metara.

Za svaki trening i organiziranu sportsko-rekreativnu aktivnost uspostavit će se sustav vođenja evidencije prisutnih osoba radi naknadnog lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze virusom SARS-CoV-2.

Raspored

Treninzi odnosno sportsko-rekreativne aktivnosti smiju biti održane samo sukladno rasporedu. Preporučuje se da se u trenažnim prostorima centara, teretana i dvorana trajanje treninga svih korisnika ograniči na najviše sat i pol.

Dnevno mjerenje tjelesne temperature

Treneri, instruktori, voditelji, sportaši i korisnici trebaju prije dolaska u objekt izmjeriti svoju tjelesnu temperaturu. Ako je u jutarnjim satima viša od 37,2°C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo kakve znakove bolesti, osoba se treba javiti svom nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi nadležnom obiteljskom liječniku, koji će odlučiti o daljnjem postupanju.

Maske za lice

Zaposlenicima se preporučuje korištenje medicinskih maski ili maski za lice tijekom boravka u zatvorenim prostorima, osim u slučajevima kada to onemogućava obavljanje djelatnosti.

Fizički razmak

Tijekom treninga ili sportsko-rekreativnih aktivnosti u zatvorenom prostoru preporučuje se da se drži razmak od 2 metra, kao nužna udaljenost za fizičku distancu. U dijelovima vježbališta zatvorenih prostora gdje se obavlja intenzivni aerobni trening (npr. na kardio-trenažerima) preporučuje se razmak od 4 metra (primjerice puštanjem u rad svake treće trake za trčanje u nizu ili razmještanja bicikala, stepera i slično) ili da se intenzitet treninga zadrži na umjerenoj razini.

Detaljne upute HZJZ pogledajte OVDJE. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju