Obavijesti Video Pretražite Navigacija
25 godina zatvora

Svjetski čelnici osudili zatvaranje ruskog novinara i Putinova kritičara: Traži se hitno puštanje na slobodu

Aktualno Galerija Vladimir Kara-Murza Vladimir Kara-Murza Foto: AP Photo/Dmitry Serebryakov via Guliver Vladimir Kara-Murza Vladimir Kara-Murza Foto: AP Photo/Dmitry Serebryakov via Guliver Vladimir Kara-Murza Vladimir Kara-Murza Foto: Nikolay Vinokurov / Alamy via Guliver +0 Vladimir Kara-Murza Galerija 1/4 >>
Ujedinjeni narodi, London i Berlin osudili su u ponedjeljak dosuđenu kaznu od 25 godina zatvora ruskom oporbenom novinaru Vladimiru Kara-Murzi i zatražili njegovo oslobađanje, a Kremlj je odbio komentirati presudu.

Kritičar Kremlja Vladimir Kara-Murza ranije u ponedjeljak je osuđen na 25 godina zatvora, najvišom takvom kaznom od početka ruske invazije na Ukrajinu pošto je proglašen krivim za izdaju i za diskreditaciju ruske vojske.

UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava Volker Tuerk zatražio je žurno oslobađanje ruskog oporbenjaka Kara-Murze.

"Nitko ne smije biti lišen slobode zbog ostvarivanja svojih prava te pozivam ruske vlasti da ga odmah oslobode. Dokle god je u pritvoru prema njemu treba postupati humano, poštujući njegovo dostojanstvo", ističe se u izjavi poslanoj medijima.

Njegova osuda je "još jedan udarac vladavini prava i civilnom društvu u Ruskoj Federaciji", rekao je.

Pročitajte i ovo Vladimir Kara-Murza "Ponosan sam" Vodeći Putinov kritičar osuđen na 25 godina zatvora zbog izdaje: "Potpisujem svaku riječ koju sam rekao, ne kajem se"

Tuerk je optužio Moskvu da je osudila Kara-Murzu "pod optužbama koje su povezane s legitimnim ostvarivanjem prava na slobodu mišljenja, govora i udruživanja, pa tako i na javnu kritiku oružanog napada Ruske Federacije na Ukrajinu".

Otac troje djece i bivši novinar s ruskom i britanskom putovnicom, 41-godišnji Kara-Murza godinama se protivio politici predsjednika Vladimira Putina te je lobirao kod stranih vlada i institucija da uvedu sankcije Rusiji i pojedinim Rusima zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

Bio je među posljednjim kritičarima Kremlja koji još nije bio iza rešetaka ili u egzilu.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin Idealno bi bilo... Putinu će pasti mrak na oči: Šef Wagnera traži od ruskih vlasti samo jednu stvar

Britanska vlada je u ponedjeljak osudila "politički motiviranu presudu" izrečenu Kara-Murzi, zatraživši njegovo "trenutačno oslobađanje" i najavivši da će pozvati ruskog veleposlanika na razgovor.

"Ujedinjeno Kraljevstvo će i ubuduće pozivati da se Kara-Murzu čim prije pusti na slobodu", navodi se u priopćenju ministra vanjskih poslova Jamesa Cleverlyja. Foreign Office dodao je da će odmah u ponedjeljak pozvati ruskog veleposlanika Andreja Keljina kako bi mu prenio da se presuda "kosi s međunarodnim obvezama Rusije o poštovanju ljudskih prava".

Pročitajte i ovo Ilustracija Stroga pravila Kazne su drastične i nema milosti: Putin potpisao zakon zbog kojeg će muškarci bježati iz Rusije

Njemačka vlada je u ponedjeljak "najoštrije" osudila presudu ruskom oporbenom aktivistu.

"Ova presuda, kao i mnoge druge, želi isključiti i spriječiti kritičke glasove" u Rusiji, rekla je na redovitoj tiskovnoj konferenciji glasnogovornica njemačkog ministarstva vanjskih poslova Andrea Sasse, pozivajući na "žurno oslobađanje" Kara-Murze optuženog za veleizdaju i za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci.

"Najoštrije osuđujemo takvu presudu. Suđenje Vladimiru Kara-Murzi pokazuje da je rusko pravosuđe zloupotrijebljeno protiv njega i mnogih njegovih sugrađana te da je represija u Rusiji dosegnula nevjerojatne razmjere", dodala je Sasse.

Pejčinović Burić traži od oslobađanje Kara-Murze

Glavna tajnica Vijeća Europe, Marija Pejčinović Burić zatražila je u ponedjeljak od Rusije puštanje na slobodu oporbenog političara Vladimira Kara-Murze, kojem je ranije tijekom dana izrečena zatvorska kazna u trajanju od 25 godina.

"Oštro osuđujem presudu ruskom oporbenom čelniku Vladimiru Kara-Murzi, osuđenom na 25 godina zatvora nakon lažnog suđenja. Gospodin Kara-Murza je zatvoren i pravno gonjen prije godinu dana jer je javno govorio o brutalnoj agresiji Rusije na Ukrajinu", navela je Pejčinović Burić u priopćenju poslanom iz njenog ureda u Strasbourgu.

"Kao što je hrabro izjavio u svojoj završnoj riječi sudu, ‘ovo je cijena odbijanja šutnje u današnjoj Rusiji’. Njegov je slučaj još jedna ilustracija stalne represije u Ruskoj Federaciji. Unatoč pokušajima Rusije da ušutka kritičare, njihovi se glasovi čuju diljem svijeta i neće biti zaboravljeni", dodala je Pejčinović Burić.

"Vijeće Europe se u potpunosti solidariziralo s gospodinom Kara-Murzom i poziva na njegovo trenutačno oslobađanje", napomenula je Pejčinović Burić, bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova od 2017. do 2019.

Vijeće Europe je paneuropska organizacija za promicanje demokracije i ljudskih prava.

Pejčinović Burić se prije dva tjedna sastala u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i tom prilikom je rekla da će Vijeće Europe biti uz Ukrajinu "koliko god to bude potrebno".

Vijeće Europe je u veljači 2022., nakon invazije Rusije na Ukrajinu, suspendiralo sudjelovanje ruskih diplomata u radu glavnih tijela te organizacije. Rusija je u ožujku te godine napustila Vijeće Europe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene