Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stroga pravila

Kazne su drastične i nema milosti: Putin potpisao zakon zbog kojeg će muškarci bježati iz Rusije

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o stvaranju jedinstvenog registra vojnih obveznika i uvođenju elektroničkih sudskih poziva. Po novom, bit će iznimno teško izbjeći vojni rok, a sankcije su drastične.

Kada je ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog rujna pokušao mobilizirati stotine tisuća građana za borbu u svojoj invaziji na Ukrajinu, Rusijom su odjeknuli kaos, strah i bijes.

Prema novom zakonu, obavijesti lokalnih vojnih ureda i dalje će se slati poštom, ali će se smatrati valjanima od trenutka kada budu postavljene na državni portal za elektroničke usluge. Prijedlog zakona koji je potpisao Putin objavljen je u službenom registru vladinih dokumenata.

U prošlosti su mnogi Rusi izbjegavali novačenje tako što su se klonili svoje zabilježene adrese.

Novi zakon zatvara tu prazninu u nastojanju da se Kremlju omogući da brzo pojača vojsku prije očekivane ukrajinske protuofenzive u nadolazećim tjednima.

Oni koji se ne pojave u roku od 20 dana suočit će se s nizom ograničenja - uključujući zabranu upravljanja motornim vozilima, kupnju i prodaju nekretnina te dobivanje bankovnih kredita.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin SUKOB U VOJNOM VRHU Tajni dokumenti otkrivaju: Sukobi u vojnom vrhu Rusije su eskalirali, Putin je morao intervenirati

Nova pravila, koja bi mogla stupiti na snagu već ovog tjedna i koja se odnose i na regrute i na rezerviste, znače da će se obavijest o služenju vojnog roka smatrati dostavljenom i pravno valjanom čim stigne na nečiji račun na ruskom državnom portalu za elektroničke usluge.

Primateljima koji se ne pojave bit će zabranjeno napuštanje Rusije, piše Sky News.

Kritičari Kremlja i aktivisti za ljudska prava osudili su zakon kao korak prema "digitalnom zarobljeničkom logoru" koji daje neviđene ovlasti vojnim uredima za novačenje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potpuni fijasko "On je ludi idiot, potpuni kreten!": Putin smijenio generala zbog kojeg je ispao gubitnik

Ljudmila Narusova, udovica bivšeg gradonačelnika Sankt-Peterburga Anatolija Sobčaka, bila je jedina članica doma koja je govorila protiv ove mjere kada je Vijeće Federacije, gornji dom parlamenta, razmatralo prijedlog zakona u srijedu.

Njezin pokojni suprug je bio predsjednikov mentor, tvrdila je da je prijedlog zakona u suprotnosti s ustavom zemlje i raznim zakonima, te se oštro usprotivila njegovu ishitrenom usvajanju.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene