Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal na fakultetu

'Svinje, četnici, homoseksualci': Mailovi fakultetske profesorice sablaznili njezine kolege

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U email korespondenciji koju je navodno profesorica Sanda Ham slala šefici tijela koje ima ključnu riječ u izboru kandidata u znanstveno-nastavna zvanja, izvrijeđano je nekoliko njezinih kolega.

'Životinjica mu se uvlači u dupe', 'izigrava srpskog intelektualca kojega progone hrvatski nacionalisti', 'još je homoseksualac', 'to je jedan polusposobni bivši učitelj', 'u zamjenu za svoju slobodu 1992. cinkao položaje četničke u Baranji (a kako ih je samo znao?)'. Ovo su samo neke od formulacija u navodnoj korespondenciji elektroničkom poštom na osječkom Filozofskom fakultetu (FFOS), koju je netko nepoznat isprintao i sa zagrebačke adrese poslao fakultetskom dekanatu.

>> Bjeliš dao potporu Medicinskom fakultetu u borbi protiv korupcije

Kao pošiljatelj se navodi redovna profesorica na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Sanda Ham, a emailovi su naslovljeni na profesoricu Dubravku Sesar, predsjednicu Matičnog odbora za filologiju koji odlučuje o postupku izbora kandidata u znanstveno-nastavna zvanja. Autentičnost poruka nismo uspjeli potvrditi, ali na FFOS-u nam je potvrđeno da su u dekanat uistinu stigli emailovi uvredljivog sadržaja. Profesoricu Ham smo pitali za komentar, no zasad nismo dobili njezinu stranu priče.

Uvredljive formulacije upućene su profesorima FFOS-a koji su se kandidirali u postupcima za izbor u određena nastavna zvanja. Jedan od njih, voditelj Katedre za hrvatski jezik i jezikoslovlje profesor Branimir Belaj, kojega se u korespondenciji naziva 'svinjom', kratko je za Dnevnik.hr izjavio da zapravo nema što reći na 'primitivan diskurs' u porukama te da sve smatra dokazom 'truleži vertikale hrvatskog obrazovnog sustava'.

Potvrdio je kako su profesoricu Ham prijavili fakultetskom etičkom povjerenstvu te da je o slučaju upoznato i Državno odvjetništvo, ali zasad nije odlučio hoće li protiv nje podnijeti kaznenu prijavu. Spomenuo je i da je s Ham već dulje vrijeme u sukobu oko temeljnih jezičnih pitanja, ali da je diskurs u navodnim emailovima ispod svake razine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene