Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Podizanje emocija'

Švicarski dnevnik kritizirao zakon o 'švicarcima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Socijaldemokratska vlada preuzela je ulogu Robina Hooda nedužnih kućanstava, koja su potpuno nedužna bila prisiljena na sklapanje ovakvih kreditnih ugovora, stoji u komentaru.

Ugledni švicarski dnevnik Neue Zuericher Zeitung (NZZ) u svom komentaru od petka kritizira hrvatski zakon o regulaciji kredita u švicarskim francima povezujući ga izravno s predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

"Neprijateljska slika pohlepnih banaka oduvijek je dobro došla kada treba podići emocije. Pogotovo ako se 90 posto bankovnog tržišta nalazi u rukama stranaca, kao što je to slučaj u Hrvatskoj(...) Socijaldemokratska vlada preuzela je ulogu Robina Hooda nedužnih kućanstava, koja su potpuno nedužna bila prisiljena na sklapanje ovakvih kreditnih ugovora. I naravno očekuje da će za svoj trud, koji baš i nije tako nesebičan, biti nagrađeni na izborima", piše komentator Thomas Fuster, koji za ovaj dnevnik liberalno-građanskog spektra često prati događaje u jugoistočnoj Europi.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Dino Goleš, voditelj Dnevnika Nove TV As iz rukava Dnevnik Nove TV s Pantovčaka: "Politička partija pokera tek je počela, ulog su ključevi Banskih dvora"

Bloomberg: 'Vladina odluka o 'švicarcu' dobra je za dugoročnu ekonomiju zemlje'

No, smatra komentator, zakon o kreditima u švicarskim francima je po mnogo čemu sporan. U pitanje se dovodi i njegova usklađenost s hrvatskim ustavom. Tu se, kako ističe, prije svega radi o retroaktivnoj klauzuli po kojima se potpuno legalno sklopljeni ugovori sada moraju ponovno sklapati, ali pod potpuno novim uvjetima. Stoga je potpuno razumljivo da se banke svim pravnim sredstvima bore protiv novog zakona.

"No u Hrvatskoj žrvanj pravde melje polako. Sudska odluka, tako barem kalkulira vlada u Zagrebu, sigurno neće pasti prije izbora. Kratkoročno izborno taktiziranje vladi u Zagrebu je važnije od jamstva pravne sigurnosti što je vrlo upitni signal iz najmlađe članice Europske unije", zaključuje komentator NZZ-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene