Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Loše za banke odlično za investitore'

Bloomberg: 'Vladina odluka o 'švicarcu' dobra je za dugoročnu ekonomiju zemlje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bloomberg prenosi izjavu financijskog menadžera koji nastavlja s ulaganjem u hrvatske obveznice i tvrdi da je Vladina odluka o švicarcu dobra za dugoročnu ekonomiju zemlje.

Nakon što je Mađarska kaznila banke dodatnim porezima i zakonima zahtjevajući konverziju stambenih kredita u švicarskim francima u domaću valutu, a poljski predsjednik poduzeo slične mjere, Hrvatska je posljednja koja se uhvatila u koštac s ovim problemom u regiji.

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" Zoran Milanović Promjene Milanović najavio jedan od prvih poteza Vlade nacionalnog spasa

Okrivljujući 'grozne' banke za namjerno opstruiranje aukcije duga, ministar financija Boris Lalovac ovaj je mjesec zaprijetio neviđenim mjerama ako one ponovno ne započnu s kupovinom obveznica, piše Bloomberg.

Premijer Zoran Milanović, ususret parlamentarnim izborima koji će se održati 8. studenog, kaska u anketama za opozicijom koja je dominirala od neovisnosti Hrvatske. Ali, u okvirima reakcije investitora, postoji razlika.

'Da je Hrvatska prije desetak godina bila u EU, slučaj 'švicarac' ne bi se dogodio'

'To je negativno za banke, ali dobro za ekonomiju na duge staze', kaže Dmitri Barinov, financijski menadžer koji nadzire više od 2,6 milijarde dolara u frankfurtskom Union Investment Privatfonds GmbH. Barinov nastavlja s izdašnim ulaganjem u hrvatski dug.

Kao razlog za to navodi da potezi Vlade stvaraju klimu u kojoj će nacionalna ekonomija biti otpornija na kretanja vanjskih valuta. 'To uklanja ranjivost', smatra Barinov.

Dok su hrvatske euro-obveznice od 2. listopada, u dva tjedna bile najveće gubitnice na području istočne EU, u posljednje se vrijeme oporavljaju s ostatkom obveznica zemalja u razvoju na koje utječe odluka američke središnje banke da odgodi podizanje stopa.

Hrvatske obveznice koje na naplatu stižu u 2024. godini u ponedjeljak su kotirale lošije od mađarskih, no investitori sugeriraju da bi situacija trebala biti obrnuta i značajno povoljnija po Hrvatsku. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene