Dok BDP raste, sve više fali radne snage.


Alarmantno zvuči podatak da Hrvatska svaki tjedan izgubi 1.000 radnika. Građevinari, hotelijeri - svi bi zapošljavali, ali nemaju koga. Država već godinama nije u stanju uskladiti potrebe tržišta rada s obrazovnim sustavom, pa su rješenje ponudili iz Hrvatske gospodarske komore.

Vezani članci Ilustracija HZZ objavio podatke za prosinac: Imamo manje nezaposlenih nego prije godinu dana, ali je broj i dalje visok Burza rada, ilustracija Nezaposlenost osjetno veća u odnosu na lani: Pogledajte gdje je bilo najviše otkaza, ali i gdje ih se najviše zaposlilo

Na Zlatkovom gradilištu posla ima, ali ga nema tko raditi. U zadnjih 8 godina broj poslova u građevini se prepolovio, a sada kad je sektoru napokon krenulo, paradoksalno - nedostaje ljudi.

"Fali nam kvalificiranih proizvodnih radnika - tesar, armirač, knaufer, keramičar, kronično ih tražimo, stalno dajemo oglase", kaže Zlatko Sirovec, građevinski poduzetnik.

Na oglase se pak nitko ne javlja.

"Otišli su van i ne vraćaju se"

"Oni ili ne žele raditi, ili su stari, ili rade na crno ili rade vani. Slažem se da su vani uvjeti rada i plaće nešto bolje, ali mislim da su se plaće i ovdje digle do te mjere da bi zadovoljile radnike, ali velim, oni su već otišli van i ne vraćaju se“, kaže Sirovec.

Prema procjenama Gospodarske komore, tjedno Hrvatsku napusti oko 1000 radnika. Znaju da u inozemstvu mogu zaraditi i 3 do 4 puta bolje. Upravo zbog toga, sektorima graditeljstva, brodogradnje i turizma nedostaje 12 tisuća radnika. HGK kao rješenje vidi uvođenje dualnog obrazovanja, odnosno, strukovnog školovanja uz rad.

"Odmah vam kreće radni staž, odmah dobivate za taj posao i plaću, time znatno smanjujemo nezaposlenost mladih", kaže Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Poduzetnici žele strance

Istovremeno, poduzetnici bi za neke poslove htjeli zaposliti strance. No, kvote su male - dozvoljeno ih je godišnje tek nešto više od 3 tisuće.

"Što se tiče samih kvota, evo to će vlada brzo odlučiti, ali napominjem, to su vatrogasne mjere, a problem se mora riješiti sustavno", kaže Lovro Kuščević, ministar graditeljstva.

U idućih godinu dana u Hrvatskoj će se otvoriti 40 novih hotela. Radne snage trebat će i turistički sektor.

"Ove godine smo imali manjak od 15 tisuća radnika koji se riješio, dok se na HZZ-u nalazi 40 tisuća nezaposlenih, a educiranih za ugostiteljske djelatnosti. Pa gdje su ti, zašto ne dolaze? Zašto ne prihvaćaju posao, a educirani su", kaže ministar turizma Gari Cappelli.

Sposobne radne snage ima, ali joj se više isplati biti na burzi i primati naknadu. Dovoljno upozorenje za državu da napokon nešto i poduzme.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju