458862
458862
458862
458862
458862

APEL IZ HGK ''Tvrtke bi htjele uvesti 12.000 radnika iz inozemstva''

  • , 30.11.2016., 13:01
  • Autor:
  • komentara

"Tvrtke bi htjele uvesti 12.000 radnika iz inozemstva; najviše ih manjka u graditeljstvu, brodogradnji i turizmu", kazao je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

 
 
 
 
Luka Burilović (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Luka Burilović (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore održan je okrugli stol "A tko će raditi?!' – Kako doći do nedostajućih radnika u graditeljstvu i turizmu?". Cilj mu je bio okupiti najvažnije dionike gospodarstva i gospodarskih politika radi uspostavljanja trajnog i sustavnog dijaloga u traženju rješenja za nove izazove na tržištu rada, odnosno za rješavanje problema nedostatka radnika.

Skup je otvorio predsjednik HGK-a Luka Burilović. "Do problema koje imamo danas doveli su visoki javni dug i neusklađenost tržišta rada s potrebama. Nužna je korjenita reforma sustava, treba nam nešto da pokrene investicije. Drago mi je da je Vlada pokrenula poreznu reformu na visokoj razini, generalno ona vodi u dobrom smjeru", kazao je Burilović.

Istaknuo je i kako nedostaje radne snage. "Predlagali smo dualno obrazovanje, da učenici idu istovremeno i na praksu i u školu. Već smo o tome razgovarali s Ćorićem (ministrom rada i mirovinskog sustava Tomislavom Ćorićem, op.a.). Tvrtke bi htjele uvesti 12.000 radnika iz inozemstva; najviše ih manjka u graditeljstvu, brodogradnji i turizmu."

Naglasio je kako treba promptno uvesti sustav dualnog obrazovanja, po uzoru na Austriju, te odrediti fleksibilnije kvote za uvoz stranih radnika, jer graditeljstvo, brodogradnja i turizam imaju velikih problema. "Hrvatske tvrtke u graditeljstvu potražuju oko pet do sedam tisuća radnika, toliko im fali. Godišnja kvota za strane radnike je nešto više od 3000, to je premalo", naveo je Burilović.

Ministar turizma Gari Cappelli kazao je kako će pokrenuti projekt regionalnih centara kompetencije, koje će financirati iz EU fondova. "To su mali inkubatori za centre kompetencija, tu će se događati ovaj dualni dio, ljudi sa srednjom stručnom spremom će se doškolovati i usavršavati. Roditelji isto ponekad kažu djeci: ma, nemoj ići u kuhare, to ti je bezveze posao. A kuhari u vrhunskim restoranima imaju plaću i po dvije, tri tisuće eura. U nekim hotelima kuhar ima veću plaću od direktora hotela. Moramo poraditi na sivom tržištu", istaknuo je Cappelli.

"Ja sam bio protiv kvota kad mi je to došlo na stol kao ministru. Na Zavodu za zapošljavanje imate 250 tisuća ljudi, svih onih kojih treba u sektoru ima dovoljno na Zavodu, osim tesara, njih ima nešto manje. Plaće su male, to je istina. Draže mi je da je tema kako nam fali radnika, a ne da nemaju gdje raditi. Ovo je početak dobre inicijative", kazao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se