Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OKRUGLI STOL

APEL IZ HGK ''Tvrtke bi htjele uvesti 12.000 radnika iz inozemstva''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Tvrtke bi htjele uvesti 12.000 radnika iz inozemstva; najviše ih manjka u graditeljstvu, brodogradnji i turizmu", kazao je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore održan je okrugli stol "A tko će raditi?!' – Kako doći do nedostajućih radnika u graditeljstvu i turizmu?". Cilj mu je bio okupiti najvažnije dionike gospodarstva i gospodarskih politika radi uspostavljanja trajnog i sustavnog dijaloga u traženju rješenja za nove izazove na tržištu rada, odnosno za rješavanje problema nedostatka radnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oteli ih nakon slijetanja Kraj misteriozne otmice u brdima: Policija imala dozvolu za smrtonosnu silu McDonald's Nude više poslova McDonald’s traži desetke radnika diljem Hrvatske: Objavili iznose plaća i nagrada

Skup je otvorio predsjednik HGK-a Luka Burilović. "Do problema koje imamo danas doveli su visoki javni dug i neusklađenost tržišta rada s potrebama. Nužna je korjenita reforma sustava, treba nam nešto da pokrene investicije. Drago mi je da je Vlada pokrenula poreznu reformu na visokoj razini, generalno ona vodi u dobrom smjeru", kazao je Burilović.

Istaknuo je i kako nedostaje radne snage. "Predlagali smo dualno obrazovanje, da učenici idu istovremeno i na praksu i u školu. Već smo o tome razgovarali s Ćorićem (ministrom rada i mirovinskog sustava Tomislavom Ćorićem, op.a.). Tvrtke bi htjele uvesti 12.000 radnika iz inozemstva; najviše ih manjka u graditeljstvu, brodogradnji i turizmu."

Naglasio je kako treba promptno uvesti sustav dualnog obrazovanja, po uzoru na Austriju, te odrediti fleksibilnije kvote za uvoz stranih radnika, jer graditeljstvo, brodogradnja i turizam imaju velikih problema. "Hrvatske tvrtke u graditeljstvu potražuju oko pet do sedam tisuća radnika, toliko im fali. Godišnja kvota za strane radnike je nešto više od 3000, to je premalo", naveo je Burilović.

Ministar turizma Gari Cappelli kazao je kako će pokrenuti projekt regionalnih centara kompetencije, koje će financirati iz EU fondova. "To su mali inkubatori za centre kompetencija, tu će se događati ovaj dualni dio, ljudi sa srednjom stručnom spremom će se doškolovati i usavršavati. Roditelji isto ponekad kažu djeci: ma, nemoj ići u kuhare, to ti je bezveze posao. A kuhari u vrhunskim restoranima imaju plaću i po dvije, tri tisuće eura. U nekim hotelima kuhar ima veću plaću od direktora hotela. Moramo poraditi na sivom tržištu", istaknuo je Cappelli.

"Ja sam bio protiv kvota kad mi je to došlo na stol kao ministru. Na Zavodu za zapošljavanje imate 250 tisuća ljudi, svih onih kojih treba u sektoru ima dovoljno na Zavodu, osim tesara, njih ima nešto manje. Plaće su male, to je istina. Draže mi je da je tema kako nam fali radnika, a ne da nemaju gdje raditi. Ovo je početak dobre inicijative", kazao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene