Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zarada u vrućim mjesecima

Radno studentsko ljeto: Evo koji se poslovi nude!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljeto će neki studenti provesti odmarajući, a neki radno. Sve više ih se odlučuje za sezonske poslove. Traži se, ali i nudi sve - od ugostiteljstva do građevine, ali ipak najviše poslovi vezani uz turizam.

Indeks će se nakratko odmoriti. Tijekom ljeta Marina ga već četvrtu godinu mijenja japankama. 'Tijekom godine su predavanja, ispiti, a kad uhvatim vremena to je ljeto i onda mi trebaju novci za more, malo da se skinem s grbače starcima, i tako sam se odlučila zaraditi', kaže nam studentica Marina.

Pročitajte i ovo Aviolinije u Hrvatskoj Bolja povezanost je ključ Hrvatska spremna za rekordnu sezonu: Povezani s više od 500 destinacija Slika nije dostupna Istražili smo Evo koji su sezonski poslovi najtraženiji!

>> Evo koji su sezonski poslovi najtraženiji!

Sve više studenata bira radno ljeto. Miran i Stanka provest će ga na ulicama Zagreba. Oni su hodajući turistički informatori - prva pomoć turistima u gradu. 'Najčešća pitanja su što bi trebali vidjeti u gradu pa im mi preporučimo Gornji grad, onda gdje bi odsjeli, u kojem hotelu', priča nam Miran.

Pitanja je puno. Stanka, studentica turističkog menadžmenta, odgovara na njih već pet godina. 'Ovo je dobra podloga u stjecanju iskustva u odnosima s ljudima, ovaj posao testira buduće turističke djelatnike imaju li živaca za ovaj posao', kaže Stanka.

Testirat će ih deseci informatora ovo ljeto. Sva su mjesta u Zagrebu gotovo popunjena. Ivan je popunio jedno radno mjesto u omladinskom hostelu u Zadru.
'Studiranje je trošak, tako da... Treba se nešto uz to i raditi', kaže.

Troškovi studiranja penju se i do 30 tisuća kuna na godinu. Prosječna satnica studentskog sezonskog posla je 25 kuna.

'Zarada je OK za jednog studenta, da se preživi zima, da se kupe knjige, neke skripte, ono što je potrebno za studentski život', kaže Stanka. 'Ja si mogu dosta dobro zaraditi, za more, čak i za školarinu ostane', kaže Marina. 'Štedim za auto, imam cilj si kupiti auto, na izlaske, na cure, sve što mladi vole', kaže Ivan.

Standardno se ljeti traže, ali i nude poslovi vezani uz turizam. 'To su sobarice, prodavačice sladoleda, animatori u hotelima, spasiteljice na plažama', kaže ravnateljica Studentskog centra Split Gordana Raos.

'Uglavnom, na student servisu su objavljeni poslovi u sezoni, uzmeš ugovor, dođeš na razgovor i to je to. Vrlo jednostavno', kaže Marina.

Njihova iskustva su redom pozitivna. Osim novca, dobili su i iskustvo. Sada, pri kraju školovanja, dobro će im doći.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene