Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Evo koji su sezonski poslovi najtraženiji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za dobru turističku sezonu potrebni su i kvalitetni sezonski radnici. Ove je godine sezona počela nešto ranije. Prema podacima Ministarstva rada, u prva tri mjeseca zaposlilo se više od 8 tisuća osoba, no još uvijek mnogo njih traži posao. Istražili smo koji su sezonski poslovi najtraženiji te u kojoj županiji.

Nakon neradne zime, Dario Đurđević se napokon zaposlio. No, samo tijekom sezone. Radi u jednom restoranu kao konobar. 'Zima je prošla brzo, hvala Bogu! Posao se opet našao. Vratio sam se na isto mjesto, dobri su uvjeti, na moru sam i to je najbitnije', kaže Dario.

Pročitajte i ovo Alen Mrvac, Moj Posao Dugo je bilo na vrhu Donedavno najtraženije zanimanje više nije toliko traženo: "Došlo je do pada broja oglasa za 30 posto" Ilustracija Pad četvrti mjesec u nizu Prvi put od samostalnosti: Broj nezaposlenih u Hrvatskoj pao ispod 100.000

Već drugu godinu radi u istom restoranu. 'Makar pola godine sam siguran u financije, siguran sam da imam posao i prođe i vrijeme. A ostatak godine je snalaženje', dodaje.

>> VIDEO Majka nezaposlenog mladića zaskočila Mrsića!

'Ono što smo uspjeli napraviti jest da smo uspjeli nekakav tim oformiti od prošle godine i poboljšati uvjete prema njima jer su prošlu godinu ipak bili kod nas', kaže Marin Rendić, vlasnik restorana u kojemu je Dario zaposlen.

Ove je godine sezona počela nešto ranije. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje u prva tri mjeseca traženo je 11.403 sezonskih radnika, što je za 9,7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. 'Mi za sada uspijevamo dovoljno pronaći sezonske radne snage. Činjenica jest da će iz godine u godinu biti teže, a vjerojatno danas je nešto lakše radi toga što je u Hrvatskoj dosta velika nezaposlenost', kaže Edi Černjul iz tvrtke Riviera Adria.

Najtraženiji poslovi su sobarice, konobari, kuhari, čistačice i recepcionari. Najviše ih se zapošljava u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. 'Sezona je po najavama dobra i predsezona je bila dobra. Jedino je Uskrs malo bio zakazao zbog lošeg vremena. Ali, vrijeme se proljepšalo i sezona ide svojim tijekom', kaže vlasnik restorana Marin Rendić.

Ministarstvo rada najavilo je neke nove mjere u zapošljavanju sezonskih radnika. 'Po prvi puta tvrtke u turizmu mogu koristiti sve mjere aktivne politike zapošljavanja, da ćemo rušiti birokratske barijere i da ćemo mjere koje se donose primjenjivati direktno', kaže ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Jedan od prijedloga je zapošljavanje stalnih sezonaca, prema kojem bi hotelijeri i ugostitelji trebali zaposliti 20 posto sezonskih radnika na neodređeno. 'U praksi kad se to realno spusti na realni sektor i teren te mjere neće funkcionirati na onakav način kako su bili inicijalno zamišljene', kaže Kristian Šustar iz Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske.

Smatraju da će za to troškovi biti preveliki te bi se moglo loše odraziti na kvalitetu poslovanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene