Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hypo i Ina-MOL

Sutra prva presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon godinu dana od početka suđenja, sutra će točno u 10 sati biti poznata prva nepravomoćna presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

Ovo je tek prva presuda u nizu procesa koji se vode protiv njega. Za afere HYPO i INA-MOL tužiteljstvo je zatražilo maksimalnu kaznu zatvora, od 15 godina, dok je obrana zatražila oslobađanje. Sanader je politički najviše rangirana osoba u Hrvatskoj koja se našla i na optuženičkoj klupi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za Hypo i INA-MOL UKLJUČITE SE UŽIVO: Prva presuda Ivi Sanaderu na Novoj TV i Dnevnik.hr! Slika nije dostupna Suđenje Ina-MOL 'Sanader i ja smo se kao kazališni ljudi intenzivno družili oko godinu i pol'

'Odbacujem ove konstrukcije Državnog odvjetništva odnosno USKOK-a', rekao je Sanader koji je bio predsjednik Vlade od 2003. do 2009. godine. Prvi je to i objedinjeni proces protiv bivšeg premijera. Dvije posve različite optužnice - HYPO i INA MOL - spojene su radi ekonomičnosti suđenja, ali i jer je u oba slučaja Sanader jedini optuženik. Cijeli predmet tako je podijeljen na dvije točke optužnice.

Prva točka optužnice je ratno profiterstvo.'Wolfgang Kulterer sa optuženim Ivom Sanaderom dogovorio je proviziju u iznosu od pet posto', rekla je Tamara Laptoš, zamjenica ravnatelja USKOK-a. Tužiteljstvo ga tereti za ratno profiterstvo. Točnije, da je od '94. do '95. primio 3,6 milijuna kuna provizije od Hypo banke. Zauzvrat im je obećao širenje na hrvatsko tržište. 'Nikako ja jednoj banci nisam mogao ni osigurati ni obećati povlašteni položaj', rekao je Sanader tijekom suđenja.

>> Presudu Sanaderu pratite UŽIVO na Novoj TV i Dnevnik.hr

Druga točka optužnice je za primanje mita. 'Smatram da je dokazano da je optuženik Ivo Sanader dogovorio sa Zsoltom Hernadijem mito i isto primio', rekla je Vanja Marušić, zamjenica ravnatelja USKOK-a. Po točki dva, USKOK ga tereti da je za 10 milijuna eura mita upravljačka prava nad INA-om prepustio MOL-u.

'USKOK ili državno odvjetništvo uopće te ugovore nisu smatrali štetnim dok se nije pojavio Ero s onoga svijeta u liku Roberta Ježića', rekao je na sudu Sanader. Cijelo suđenje trajalo je godinu dana. Ispitano je više od 70 svjedoka obrane i tužiteljstva. Sanader je u međuvremenu pušten iz pritvora uz visoku jamčevinu i stroga pravila.

'Mislim da je riječ o tome da Mladen Bajić vodi križarski rat protiv mene i da u tom ratu neće pobijediti. To je definitivno točno', rekao je Sanader. Osim suđenja za HYPO i INA MOL, koje će sutra dobiti nepravomoćni sudski epilog, Sanaderu se još sudi za Fimi mediju. Optužnica je ispisana i za aferu Planinska i HEP DIOKI. A istrage se vode za HEP TLM te BMW.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene