Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema sloge

OREŠKOVIĆ I DALJE ŠUTI Najžešći sukob dosad trese vladajuću koaliciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik Nove TV doznaje da se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zasad neće uključivati u priču.

Vladajuću koaliciju - najžešće dosad drma sukob oko Ine. Nakon što je Božo Petrov pozvao Tomislava Karamarka da se ogradi od konzultanta MOL-a Josipa Petrovića, i tako pokaže da štiti nacionalne interese u Ini, u priču se ponovno uključio onaj koji ju je i otvorio - Mostov zastupnik Miro Bulj.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Za Dnevnik Nove TV Jandroković o uvjetima DP-a: "Tražit ćemo kreativna rješenja. Raskol u Mostu? Nisam iznenađen, puno je tu ega u malo prostora" Božo Petrov, predsjednik Mosta Za Dnevnik Nove TV Petrov otkrio što će Most napraviti ako bude jezičac na vagi između HDZ-a i SDP-a: "Ako nas budu trebali..."

Optužio je Petrovića da koristi svoje privatne veze za mađarski interes. Dnevnik Nove TV doznaje da se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa - zasad u ovu priču neće uključiti.

U vladajućoj koaliciji sloge nema. Danima je trese sukob zbog Ine. Mostov zastupnik Miro Bulj žestoko je opalio po konzultantu MOL-a Josipu Petroviću, inače prijatelju Tomislava Karamarka. Optužio ga je da je preko svojih veza inzistirao da se u Upravu INA-e imenuju članovi koji bi odgovarali MOL-u. I traži da mu odgovori.

'Pozivam gospodina Petrovića da javno objavi posluje li njegova tvrtka, ili MOL, ili tvrtke u vlasništvu MOL-a s tvrtkama u vlasništvu hrvatskih političara ili članova njihove uže obitelji i neka javno objavi popis i usluge, te objasni način na koji je osobno u tome sudjelovao!', poručio je Bulj.

Petrović i bivši premijer Sanader svjedočili su prošli tjedan na arbitraži u Londonu. U zajedničkom priopćenju pravnih timova MOL-a i Hrvatske, tvrdi se da su stigli na poziv suda, kao nezavisni, a ne svjedoci u ime MOL-a ili Hrvatske.

Prvi potpredsjednik danas šuti. Njegov ministar Darko Horvat kaže: 'Kolegu Petrovića poznajem, a da tu postoji bilo kakva poslovni ili neki drugi odnos - ne postoji.'

U srijedu Karamarko je rekao da odvaja pitanja nacionalnog interesa od privatnog života. U to ne vjeruje Radimir Čačić, iako kaže - ne treba prejudicirati sukob interesa.

'Ako mene pitate ja sam uvijek na privatnoj razini razgovarao o tim temama s ljudima koji su bili na toj funkciji, to je skoro neizbježno', kaže Čačić.

GONG-ov poziv Karamarku

U to sumnjaju u GONG-u. Karamarka pozivaju da se izuzme od vladinih odluka oko Ine.

'Vlada bi radi zaštite nacionalnih interesa pod hitno trebala osigurati da spriječi moguće curenje bitnih informacija prema lobistima i povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa bi se trebalo pozabaviti ovim slučajem', poručila je Jelena Berković iz GONG-a.

No, u povjerenstvu kažu nemamo na temelju čega. Činjenica da su Karamarko i Petrović prijatelji nije dovoljna za pokretanje postupka.

'Nema konkretnih saznanja iz kojih bi proizlazilo da je dužnosnik koristio svoju funkciju u korist osobe s kojom je u prijateljskom odnosu u korist MOL-a, ako bi došlo do takvih saznanja povjerenstvo bi pokrenulo postupak', kaže Dalija Orešković (Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa).

Premijer šuti

Arbitražni postupak, pak, ide dalje. Mostov ministar gospodarstva kaže - od njega vlada ne odustaje.

'Mi očekujemo da su onom arbitražnom postupku, koji smo mi pokrenuli, imamo jasno naznačeno da su se tu dogodile radnje koje odgovaraju tome kako se nismo dogovorili sa strateškim partnerom', kaže ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

O dosad najžešćem sukobu dvojice potpredsjednika: premijer šuti već dva dana. Doznajemo da je zadovoljan što su ipak malo smirili strasti. No, pitanje je - na koliko dugo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene