Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokušaj zataškavanja?

Skandal na fakultetu zbog jednog USB-a: "Očito teško podnose odluku Povjerenstva"

Na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu došlo je do svojevrsnog skandala prilikom izbora novog dekana, a nezadovoljnici tvrde da se sve pokušava zataškati.

Profesore zagrebačkog Učiteljskog fakulteta zabrinuo je, kako kažu, skandal uoči novih izbora za dekana za naredne tri akademske godine, a za sve je kriv jedan USB. Naime, jedan kandidat je dokumentaciju dostavio na tom mediju, umjesto na CD-u.

"U procesu utvrđivanja kandidatura dogodio se skandal koji se na razne načine pokušava zataškati. Na poziv za podnošenje kandidatura javilo se pet profesora, ali je dvoje odmah eliminirano", stoji, među ostalim, u pismu medijima koje je potpisano tek sa "zabrinuti nastavnici Učiteljskog fakulteta". 

Prema njihovim tvrdnjama, kandidatura profesora Tomislava Krznara odbijena je jer nije potpisao prijavnicu, dok je profesoru Tinu Perkovu kandidatura odbijena jer ju nije predao na CD-u, već na USB-u.

Perkov, koji je trenutačno zaposlen kao zamjenik predstojnice Katedre za matematiku i statistiku, žalio se Fakultetskome vijeću, ali žalba mu je odbijena. 

Pročitajte i ovo Najpoželjniji fakulteti Deset najpoželjnijih Vode li se maturanti razumom ili osjećajima pri odabiru fakulteta? Dnevnik Nove TV donosi odgovore

Dopis Tina Perkova

Obratio se i Statutarnom odboru Sveučilišta u Zagrebu u kojemu je naveo i kako spornom točkom smatra to što je u zapisniku Izbornog povjerenstva navedeno da nije predao dokumentaciju na CD-u, a prešućeno je da ju je predao na USB-u.

"Uvriježena je praksa na Učiteljskom fakultetu prilikom izbora u zvanja prihvatiti i dokumentaciju na USB-u, iako je u natječajima i dalje naveden samo CD", tvrdi Perkov.

Međutim, Siniša Opić, trenutni dekan Učiteljskog fakulteta, tvrdi da to nije tako. "I u prethodnim postupcima za izbor dekana dokumentaciju je trebalo predavati isključivo na CD-u", odgovorio je Opić za DNEVNIK.hr.

Perkov je također skrenuo pozornost na to da predaja dokumentacije na CD-u nije određena Statutom Fakulteta, već je samo navedena u pozivu te je pritom ta specifikacija napisana u zagradama, za što Perkov tvrdi da se može shvatiti na više načina.

Iako su se u javnosti pojavile sumnje da je jedan od kandidata dokumentaciju priložio na DVD-u, Opić kaže da je "Povjerenstvo utvrdilo da je dokumentacija kandidata koji ispunjavaju uvjete predana na CD-u".

Pročitajte i ovo Sandra Benčić Afera Geodetski Benčić optužila Plenkovića: "Akteri su iskoristili najtežu katastrofu koja je pogodila Zagreb i Baniju da bi krali novac"

Povjerenstvo ispravno postupilo

"Povjerenstvo za izbore te propozicije natječaja za provedbu postupka izbora dekana su potvrđene jednoglasno na Fakultetskom vijeću u siječnju 2024. U propozicijama Natječaja jasno je naveden medij na kojemu je trebalo dostaviti dokumentaciju, tj. na CD-u.

Sukladno Zapisniku Povjerenstva za izbor dekana zaprimljeno je ukupno 5 prijedloga, ali su samo 3 prijedloga zadovoljavala uvjete Natječaja. Jedan od kandidata nije priložio potpisan prijedlog kandidata za dekana, dok je drugi kandidat dokumentaciju predao na USB-u umjesto na CD-u.

Dekan Opić objasnio je da je istoga dana kada je Povjerenstvo pregledalo pristigle prijedloge za izbor dekana zatražio pravno tumačenje Pravne službe Učiteljskoga fakulteta te Sveučilišta u Zagrebu te da su oba tijela bila mišljenja da je Povjerenstvo ispravno postupilo. 

Podsjetio je i da je uvažio zahtjev profesora Perkova za poništenje natječaja koji je, prema svojoj ovlasti, dekan uvrstio u sjednicu Fakultetskoga vijeća 29. veljače 2024. te da je prijedlog odbačen dvotrećinskom većinom.

"Dakle, sukladno mišljenjima Pravne službe Učiteljskoga fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu te zaključku Fakultetskog vijeća navedena procedura je pravovaljana“, zaključuje Opić, dodajući da odbijeni kandidati "očito teško podnose odluku Povjerenstva".

Pročitajte i ovo Ilustracija tisuće eura Pronovjera na Ekonomskom fakultetu u Rijeci: Policija prijavila još četvero zbog 24.000 eura

Dekan brani odluku da se kandidature predaju na CD-ima tvrdeći da je tim medijem teže manipulirati i brisati njegov sadržaj, za razliku od USB-a. 

Senat Sveučilišta u Zagrebu je na sjednici održanoj 12. ožujka potvrdio programe troje kandidata, a dvoje među njima, Mario DumančićBlaženka Filipan-Žignić, trenutačno su članovi Uprave Fakulteta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene