Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O punjenju 'crnog fonda'

VIDEO: Pogledajte cijele iskaze Nevenke Jurak i Branke Pavošević

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema iskazu Branke Pavošević Tončiju Vrdoljaku isplaćeno je milijun kuna.

Čitanjem iskaza koje je bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević dala u istrazi nastavlja se suđenje HDZ-u, njezinom bivšem čelniku i bivšem premijeru Ivi Sanaderu te ostalim optuženima u slučaju 'Fimi media' koje se tereti da su izvlačili novac iz državnih institucija i poduzeća i punili HDZ-ov 'crni fond'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odbijen i HDZ Sud odbio ponovno procjenjivati vrijednost Sanaderovih umjetnina Slika nije dostupna Štedio na dnevnicama Sanader: U 20 godina nikada nisam platio ručak

Podsjetimo, Pavošević je priznala krivnju, ali se nije nagodila s USKOK-om, a na suđenju se brani šutnjom i zato se čitao njezin iskaz.

Čitanje iskaza Branke Pavošević USKOKU:

Pavošević je ispričala USKOK-u da je iz straha dokumentaciju sakrila na skrovito mjesto, da ju je zakopala na livadi, a kada je saznala da će se protiv nje podići optužnica odlučila je priznati krivnju i predati skrivenu dokumentaciju. Pavošević je ispričala da su isplatnice glasile na imena poznatih osoba poput Jacquesa Houdeka na 10.500 kuna, Vanne na 30.000 kuna, Damira Hoyke na 90.000 kuna, Tončiju Vrdoljaku na dvije isplatnice milijun i 100.000 kuna.

Davor Dretar Drele, prema njezinim riječima, dobio je 100.000 kuna, Ivana Kindl 110.000 kuna, Miroslav Škoro 200.000 kuna, a Lana Jurčević 200.000 kuna. Dodala je kako je naknadno na neke isplatnice nadopisala da se radi o Kosoričinoj kampanji jer se sjetila da im je to bila svrha.

>> Mišo Kovač: HDZ mi je platio 2,5 milijuna eura. I još su mi dužni!

U iskazu Pavošević je navela da je tijekom 2008. i 2009. Darko Milinović mjesečno dobivao 10.000 kuna, ali da je nekada novac uzimao za više mjeseci. Slično je bilo i s Biancom Matković kojoj je isplaćivano 8.000 kuna mjesečno.

Pavošević je USKOKU navela i donaciju iz dokumentacije od dva milijuna kuna Rezidencije Skiper HDZ-u. Navela je kako je za tu donaciju izdana zahvalnica koju je potpisao Branko Vukelić, a da je sve dogovorio Božo Biškupić. U svom iskazu Pavošević je rekla kako je vodila dva popisa, jedan po abecednom redu, a drugi po datumima te da je među njima bilo odstupanja.

Spomenula je i dvije bilježnice, žutu i plavu, te kako je na obje zaboravila. U žutoj se vodila evidencija o plaćama i isplatama pojedinim djelatnicima. Rekla je da je na tu knjig uzaboravila jer u njima nije bio velik broj isplata. Plava bilježnica služila je za evidenciju o isplatama 'na crno' te da ni ona nije cjelovita jer su se primaoci novca potpisivali sa strane.

>> Pavošević: Milinoviću sam morala davati 10.000 kuna mjesečno

U svom iskazu USKOK-u Pavošević je ispričala i kako je dobila otkaz. Ispričala je da joj je dano objašnjenje da je njezino radno mjesto ukinuto i da se sve dogodilo dok je bila na bolovanju. Rekla je kako je otkaz dobila jer je ispričala sve što zna o radu HDZ-a.

Na suđenju se pregledavaju snimke iskaza Branke Pavošević USKOK-u. Rekla je kako je njoj sve bilo naređeno i da je sve radila kako su joj rekli nadređeni. 'Ni u jednom trenutku nisam imala saznanja otkud dolazi novac, niti znam gdje je novac na kraju završio', rekla je Pavošević.

Branitelji prigovorili na iskaz Branke Pavošević

Njezinom iskazu prigovorio je Sanaderov odvjetnik Goran Suić koji smatra da je iskaz usmjeren na to da si Pavošević osigura najbolju poziciju te da se temelji na pretpostavkama. Suić je rekao kako se očito radi o s DORH-om dogovorenom načinu davanja iskaza. 'Smatram znakovitom činjenicu da se vidi isti obrazac ponašanja kao i kod Mladena Barišića koji je iskaz davao 19 puta, a Branka Pavošević 11 puta. To upućuje na dogovor s DORH-om', rekao je Suić.

I branitelj Ratka Mačeka je prigovorio na istinitost iskaza, smatra da je uskaz usmjeren na prebacivanjekrivnje na njegovog branjenika. Ročište je prekinuto do 11.45 sati, kada će svoj iskaz dati Nevenka Jurak.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak osvrnula se na iznesene primjedbe. Tvrdi da su snimke i iskazi pribavljeni zakonito i da je obrana u svakom trenutku mogla dobiti na uvid spise. Što se tiče insinuacija obrane Sanadera da je način davanja iskaza Pavošević rezultat dogovora s DORH-om, takve optužbe drži u najmanju ruku neprihvatljivima.

Sanader: Sumnjivo je što nisu snimani važni dijelovi iskaza

I branitelj HDZ-a uložio je pritužbu na svjedočenje četvrtooptužene Branke Pavošević. Tvrdi da je njezin iskaz subjektivan te da zbog dobivenog otkaza pokušava minorizirati svoj udio u sudjelovanju u ovim događajima.

Pritužbu na iskaz uložio je i odvjetnik HDZ-a koji ga ocjenjuje subjektivnim. Na iskaz se žalio i Ivo Sanader kojemu je sumnjivo što su manje važni dijelovi iskaza Branke Pavošević snimani, a o onim važnim apostoji samo zapisnik. Spomenuo je ivelik broj njeznih iskaza te lošiji položaj obrane jer joj ne može postavljati pitanja.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak rekla je da su snimke i iskazi zakonito pribavljeni te je Sanaderove ocjene o dogovoru s DORH-om ocijenila neprihvatljivima.

Snimka iskaza Nevenke Jurak: 

Nevenka Jurak se brani šutnjom i ne želi odgovarati na pitanja. Pregledava se snimka iskaza Nevenke Jurak u USKOK-u iz kolovoza 2010. Jurak je u svjedočenju ispričala kako je prilikom uhićenja u Primoštenu bila u šoku pa nije razumjela prava koja ima. Objašnjeno joj se da je se tereti da se kao osnivač tvrtke povezala u kriminalno djelovanje s Bojanom Dimićem i Anitom Lončar Papeš.

Nevenka Jurak u svom je svjedočenju rekla kako su tijekom godina iz državnih tvrtki izvukli 35 milijuna kuna, a da je novac predavan Barišiću Jurak je navela kako je tvrtku Fimi media osnovala 2001. godine te je ispričala kako je tada upoznala Anitu Lončar koja je imala svoju agenciju koja nije imala posla. Jurak je Lončar ponudila suradnju na poslu s jednom američkom farmaceutskom tvrtkom kada se Fimi mediji povećao posao te je rekla da su dijelile troškove najma jer su tvrtke bile u istoj obiteljskoj kući.

Jurak: Ja sam odobravala račune i isplate Fimi medije

U nastavku je ispričala kako je Dimić u posao uključen 2004-. godine na preporuku Anite Lončar, rekla je da su ga angažirale jer nisu sve stizale same. Spomenula je i da su tvrtke preko njih kupovale poslovne darove.

Jurak je opovrgnula ono što im se stavlja na teret. Na pitanje zamjenika ravnatelja USKOK-a Igora Bijelića tko je određivao sadržaj faktura na 55 računa u iznosu 16,5 milijuna kuna koje je Dimićeva tvrtka Onida dostavljala Fimi mediji Jurak je rekla da je ona izračunala svoju dobit i po tome određivala isplatu Dimiću.

Jurak je rekla da je ona bila ta koja je odobravala račune i isplate te da s novcem Fimi Medije nitko nije mogao raspolagati te da je tako i danas. Rekla je da joj Dimić nikada nije predao nikakav novac, kao niti nikakve kuverte s većom količinom novca. Jurak je ispričala da su krajem 2003. i početkom 2004. imali sve više posla zbog čega su moraki angažirati vanjske suradnike. Spomenula je da su neki od klijenata bili HAC i Hrvatska lutrija. Objasnila je da je zaključila da je najbolje raditi s državnim tvrtkama jer su, iako je plaćanje kasnilo, bile sigurne. Ispričala je da su poslove dobivali zahvaljujući slanjem newslettera.

Rekla je da iznosi Fimi medije nisu bili veći od ostalih agencija, dapače, da su bili najpovoljniji od svih. 2009., rekla je Jurak, posao je pao jer su bili medijski eksponirani i da su svi bježali od Fimi medije.

'Kada je HDZ došao na vlast tražila sam Barišića da nam pomogne'

U dijelu iskaza o Mladenu Barišiću Jurak je ispričala da ga poznaje 20 godina, u vrijeme kad je njemu bila bolesna supruga, a njoj majka. Pitao ju je može li Fimi medija, koja je tada imala samo jednog zaposlenika - Nevenku Jurak, napraviti plakate i bedževe za HDZ.

Fimi medija je to odradila, rekla je Jurak, no nije ništa naplatila u nadi da će im pronaći neki novi posao. Jurak je rekla da je 2004., kada je HDZ došao na vlast, tražila Barišića da joj pomogne, a on joj je rekao da će razgovarati sa Sanaderom. Kako je ispričala Jurak, Baišić je sa Sanaderom dogovorio da će Fimi medija imati proviziju i troškove, a da sva dobit ide u stranku. 'Barišić bi mi rekao koliko novaca treba, a ja bih vidjela koliko mu mogu dati', rekla je Jurak i dodala da je Barišić to nosio u stranku, a da joj je kasnije rekao da je to nosio Sanaderu.

Jurak: Kroz godine se iz državnih tvrtki 'izvuklo' 35 milijuna kuna

Pavošević je objasnila da su novac izvlačili preko Onide zbog sve većih iznosa te da su se bojali to činiti preko Fimi medije da ne bi izgledalo kao 'pranje novca'. Dodala je kako je 2007. bila najveća potražnja za gotovinom, a među klijentima su bili MUP, Hrvatska pošta, Hrvatske ceste, HPB, Janaf, Plinacro, Croatia osiguranje, Hrvatske šume... Jurak je izjavila da je ona odlazila na sastanke s predsjednicima uprava, ali da o sastanku u Vladi na kojem je Sanader navodno uputio direktore da posluju s Fimi medijom ne zna ništa.

Jural je spomenula i posao s MUP-om za koji je Fimi media radila spotove za televiziju. Rekla je kako je Kirinu rekla da MUP ima pravo na popuste za emitiranje na radiju i TV-u, no on joj je rekao da to zanemari i da uplati cijeli iznos. Suradnju je nastavila i s Rončevićem i Karamarkom. Rončević joj je rekao da za iznos tog popusta poveća broj emitiranja na televiziji, što je bila praksa i s Karamarko.

U nastavku svjedočenja Jurak je rekla kako su tijekom godina iz državnih tvrtki 'izvukli' 35 milijuna kuna, a novac se predavao Barišiću.

Suđenje se nastavlja sutra čitanjem iskaza Nevenke Jurak.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene