Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovio svjedočenje

Suđenje Ina-MOL: Fazekas tvrdi da pet milijuna eura na računu Roberta Ježića nije bilo namijenjeno Sanaderu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i hrvatskom pravosuđu nedostupnom direktoru MOL-a Zsoltu Hernadiju videovezom iz Budimpešte svjedoči naftni menadžer Imre Fazekas, koji je na prvom suđenju 2012. posvjedočio da pet milijuna eura na računu švicarske tvrtke Roberta Ježića nije bilo namijenjeno Sanaderu.

Svjedočeći videovezom iz zgrade mađarskog državnog odvjetništva u Budimpešti, Fazekas je u utorak kazao da mu se u proljeće 2009. javio direktor Ježićeve švicarske tvrtke Stefan Hurlimann.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zbog bolesti Odgođeno suđenje Ivi Sanaderu za aferu INA-MOL: Ne zna se kad će svjedočiti Ježić Slika nije dostupna Afera Ina-MOL Kosor na suđenju Sanaderu: Mesić me tražio da skinem oznaku tajnosti s dokumentacije za izmjenu dioničarskog ugovora"

"Kazao je da ima ozbiljnu ponudu za mene. Mislio sam da se radi o projektu Družba Adria pa smo pristali platiti 10 milijuna, koliko je tražio Hurlimann. Platili smo predujam od 5 milijuna eura, a moram reći kako taj novac nema nikakve veze sa Sanaderom, MOL-om niti Hernadijem", posvjedočio je Fazekas u utorak.

Ježić je na sudu ranije izjavio da je pet milijuna eura, odnosno polovinu navodnog Sanaderova mita, na račun njegove švicarske tvrtke Xenoplast došlo upravo preko Fazekasa kao MOL-ova pouzdanika.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju, na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Iako je isprva govorio da će novac koji je navodno primio kao mito za premijera vratiti čak i ako Sanader ne bude osuđen, Ježić je kasnije promijenio priču. Nakon što je presuda Sanaderu od 8,5 godina zatvora postala pravomoćna, iz Švicarske je poručio da mu ona nije dostavljena, a kada je presudu ukinuo Ustavni sud, izjavio je da za povrat novca nema temelja jer nema pravomoćne presude. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene