Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak blokade

Studenti profesorima: Suludo je ne gasiti požar u vlastitoj kući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studenti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, na kojemu i danas traje blokada nastave, upozorili su svoje profesore 'da je sebično i kratkovidno ne pomoći gasiti požar u susjedovoj kući, a potpuno suludo ne gasiti ga u vlastitoj'.

Tako su se na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici studenata osvrnuli na jučerašnju sjednicu Fakultetskog vijeća na kojoj je u raspravi o nacrtu novoga zakona o sveučilištima, kako je rečeno, predloženo da profesori istupe zajedno sa studentima u novom prosvjedu pred Ministarstvom znanosti i otvore zajedničku frontu u borbi protiv toga zakona. Dodali su da je prijedlog naišao na mlaku indiferenciju i potiho propao te istaknuli da ih to ne iznenađuje. Ocijenili su da prijedlog zakona o sveučilištima opasno ugrožava autonomiju sveučilišta otvaranjem mogućnosti da vlada diktira raspoređivanje sveučilišnih financija.

Pročitajte i ovo Nezavisni sindikat organizirao je prosvjed protiv zakona o plaćama Žele uvid u sustav koeficijenata Sindikat optužuje Vladu za nepoštivanje dogovora: "Ovo je bitna promjena koja ima utjecaj na 250 tisuća ljudi" Crveno more - 2 Opasno u Crvenom moru Hutisti napadaju brodove koji plove prema Izraelu: "Sve dok oni ne počnu donositi hranu i lijekove u Gazu"

Rekli su da do danas nitko nije vidio prijedlog novoga zakona koji regulira financiranje visokoškolskog obrazovanja iako je premijerka Jadranka Kosor početkom prošloga tjedna izjavila da će on biti gotov ovaj tjedan. Studentski predstavnici ističu da nisu ni očekivali drukčiji 'scenarij' jer mu je, smatraju, 'jedina svrha privremeno otkloniti izravnu prijetnju kolektivne političke akcije u nadi da će se ona sama od sebe ugasiti, što dobro znamo i mi i radnici i seljaci'.

Ustvrdili su da su i premijerka Jadranka Kosor i resorni ministar Radovan Fuchs 'jasno dali do znanja da ih se ne tiče volja 76 posto studenata koji se, prema Gallupu, slažu da visoko obrazovanje treba biti poptuno javno financirano'. Smatraju neargumentiranim ocjene o 'pravednosti Fuchsova prijedloga zakona'  prema kojemu će studenti početi studij bez plaćanja, a kasnije participirati ovisno o uspješnosti. Rekli su nitko nije još točno definirao kriterije uspješnosti što, smatraju, otvara prostor za manipulaciju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene