Britanska premijerka Theresa May ostala je bez podrške u Donjem domu parlamenta, i time izgubila kontrolu nad Brexitom. Zastupnici su preuzeli moć u vlastite ruke s 329 glasova za i 302 protiv.

Galerija


Premijerki su leđa okrenula i trojica ministara, koji su podnijeli ostavke kako bi mogli podržati ovaj amandman.

Što to znači za nastavak procesa razdruživanja Ujedinjenog Kraljevstva i EU?

Vezani članci Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) Britanska premijerka: Ili ćemo napustiti Europsku uniju s dogovorom ili ju nećemo napustiti uopće Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) Theresa May najavila ostavku: S pozicije premijerke planira otići prije druge faza pregovora o Brexitu

Zastupnici će već u srijedu glasovati o tome kakav izlazak žele i žele li ga uopće. Jedna od opcija je takozvani "mekši" Brexit. Moguće je da će poželjeti slobodniju trgovinsku razmjenu kroz dogovor o slobodnoj trgovini ili čak carinsku uniju.

Opcija je i ponovno raspisivanje referenduma, a moguće je i pitanje o ponovnom pridruživanju Uniji. Na ta pitanja zastupnici bi odgovore trebali dati sutra.

Premijerka Theresa May odbila je dati jamstva da će se pridržavati odluka zastupnika. Ona se još uvijek nada da bi njezin dogovor s Unijom ipak mogao biti prihvaćen. Prema nekim informacijama iz njoj bliskih krugova navodno je spremna i podnijeti ostavku samo kako bi se farsa s razdruživanjem okončala.

Zasad i dalje ostaje nepoznanica hoće li Britanci Uniju napustiti do 22. svibnja ili će pak sudjelovati na europskim izborima i nastaviti tražiti rješenje koje bi zadovoljilo sve strane.

Opcije koje su na raspolaganju:

- "Mekši" Brexit (slobodna trgovina ili carinska unija)
- Ponovno raspisivanje referenduma
- Ponovno pridruživanje EU

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr