Britanski parlament (Foto: MARK DUFFY / UK PARLIAMENT / AFP)
Britanski parlament (Foto: MARK DUFFY / UK PARLIAMENT / AFP) Foto: MARK DUFFY / UK PARLIAMENT / AFP

Britanski parlamentarci izglasali su u ponedjeljak navečer preuzimanje kontrole u Donjem domu parlamenta nad britanskim izlaskom iz Europske unije, u potezu bez presedana kojim žele doći do većine za bilo koju opciju izlaska Britanije iz članstva u EU-u.


Glasanjem u kojemu je 329 glasova bilo za, a 302 protiv amandmana koji su poduprli zastupnici iz različitih stranaka, vlada premijerke Therese May doživjela je poraz.

Vezani članci Boris Johnson (Foto: AFP) Johnson krenuo u kampanju za nasljednika May: ''Odgoda Brexita znači poraz'' Nigel Farage, bivši čelnik UKIP-a (Foto: AFP) Stranka Brexit skoro osvojila svoje prvo zastupničko mjesto u britanskom parlamentu

Trojica ministara, Richard Harrington, Alistair Burt i Steve Brine, izišla su iz vlade želeći glasati za taj prijedlog.

Theresa May pokušala je spriječiti poraz nudeći parlamentarcima seriju glasanja o alternativama Brexita koje bi organizirala vlada.

Po njezinim je riječima omogućavanje parlamentarcima da preuzmu agendu u Donjem domu uspostavilo "presedan koji nije dobrodošao".

Takozvana indikativna glasanja trebala bi se održati u srijedu.

Prema ishodu glasanja parlamentarci će moći glasati za seriju opcija, koje će vjerojatno uključiti i glasanje o "mekšem Brexitu" te o drugom referendumu. Ta su glasanja zamišljena kao testiranje volje parlamenta kako bi se, ako ništa drugo, vidjelo što vodi većinu.

Premijerka May kazala je da ne daje nikakva jamstva da će se ona pridržavati njihove odluke.

No čelnik laburista Jeremy Corbyn, koji je također podupro amandman što ga je predložio konzervativac Sir Oliver Letwin, kazao je da vlada "mora ozbiljno shvatiti proces" te je dodao da "vlada nije uspjela i ovaj Dom mora, a vjerujem, i hoće uspjeti".

Po njegovim riječima, zastupnici će htjeti pronaći konsenzus o tome kako dalje, uključujući i moguće "potvrdno glasanje" javnosti, za što je premijerka ranije kazala parlamentarcima da to ne želi jer bi se na listiću našlo pitanje o ostanku u Uniji.

Premijerka May nudila je prethodno da će vlada organizirati seriju glasanja o alternativama Brexita, no pobornici prihvaćenog amandmana kazali su da ne vjeruju da će vlada dati zastupnicima pravo glasa o cijelom nizu opcija Brexita.

Trideset Torijevaca, stranke premijerke May, glasalo je protiv vlade, uključujući i trojicu ministara, koji su se povukli sa svojih ministarskih dužnosti.

Zastupnici u britanskom parlamentu glasali su i o prijedlogu da se zatraži još jedno produljenje Brexita u slučaju da do 5. travnja ne bude odobren sporazum.

Vlada je u tom glasanju tijesno pobijedila, s 314 glasova protiv i 311 glasova za amandman.

Premijerka May ranije je rekla da njezin sporazum s EU-om nema dovoljno potpore da bi, "kako stvari stoje", prošao u Donjem domu, no da se ona nada da će uvjeriti dovoljan broj zastupnika da ga podupru, tako da bi ga mogla ovoga tjedna staviti na novo glasanje.

Sporazum je u parlamentu već dva puta odbijen velikom razlikom u glasovima te je premijerka bila prisiljena zatražiti od Unije odgodu Brexita.

Ona ovoga tjedna planira usvajanje zakona kojim bi se odgodio datum izlaska Britanije 29. ožujka i dala potpora Brexitu 12. travnja.

Čelnici 27 članica EU-a dogovorili su u četvrtak navečer jednoglasno odgovor na zahtjev premijerke May za odgodom izlaska iz Unije, prema kojemu se Brexit odgađa do 22. svibnja ako sporazum o razdruživanju bude potvrđen u parlamentu, a ako ne bude potvrđen, onda bi se London do 12. travnja trebao izjasniti želi li održati izbore za Europski parlament ili izići bez sporazuma.

Britanska vlada pozvala je na realizam. "Razočaravajuće je vidjeti da je ovaj amandman prošao", kazao je glasnogovornik Odjela vlade za izlazak iz Europske unije.

"Dok je sada na parlamentu da sukladno ovom amandmanu utvrdi sljedeće korake, vlada će nastaviti pozivati na realizam – sve opcije koje se razmatraju moraju biti izvedive u pregovorima s Europskom unijom", kazao je glasnogovornik.

"Parlament mora računati na to koliko će ovi pregovori trajati, a ako traže veće odlaganje, to će podrazumijevati održavanje izbora za Europski parlament", kazao je glasnogovornik upozoravajući na vremenski okvir do kada bi trebalo biti odlučeno o Brexitu ne želi li Britanija sudjelovati na izborima za novi europski parlament.

List The Sun objavio je kasno navečer kako je britanska premijerka Theresa May rekla u nedjelju nekim zastupnicima koji podupiru Brexit da će razmotriti davanje ostavke u zamjenu za potporu njezinu sporazumu o izlasku iz Europske unije. (Hina)

Što Hrvati misle o life coachevima? Mnogi stali u obranu Ane Bučević: "Neću otići po tabletu za smirenje, nego ću meditirati"