Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Koliko još kilometara do izbora?

Što je sve protekli mjesec obišla premijerka Kosor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Vlade Jadranka Kosor i protekli je mjesec bila veoma aktivna.

Kosor se susretala s kolegama iz Europske Unije i regije, a bila je nazočna i na brojnim manifestacijama, otvaranjima tvorničkih pogona te potpisivanjima ugovora i forumima. Čak je i tijekom godišnjeg odmora odlazila na sva važnija događanja u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor podcast Krešendo Bivša premijerka otkrila kako je izgledalo sastavljanje lista: ''Jadranka Kosor pronađena gola na vrhu zgrade, naišao je Šeks...'' Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest"

Zbrajajući otvorene radove i kilometre koje je prešla premijerka Kosor u protekla dva mjeseca jasno je da je predizborna kampanja započela. Prije mjesec dana čak je i sjednicu Vlade održala u Istri. Tada je u Umagu pustila u pogon nova tvornička postrojenja.

Krajem prošlog mjeseca bila je i na Brijunima gdje je bila nazočna potpisivanju Ugovora o dodjeli poticajnih namjenskih bespovratnih sredstava za poduzetničke zone u gradovima i općinama Istarske i Primorsko-goranske županije u 2011. Godini. Ugovor su potpisali ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač te gradonačelnici Bakra, Pazina, Rovinja, Novigrada i Vodnjana te općine Barban.

Samo dan kasnije premijerka Jadranka Kosor sudjelovala je na svečanosti početka izgradnje nove športske dvorane uz Osnovnu školu u Donjoj Stubici. 'To je projekt koji je iznimno važan i vjerujem da će pridonijeti i onim sadržajima koji su iznimno važni za mlade, za djecu', rekla je Kosor u prigodnom obraćanju.

Samo nekoliko dana kasnije, točnije 3. kolovoza predsjednica hrvatske Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor susrela se u Zagrebu sa supredsjedateljem Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Obećala je potporu Hrvatima u BiH u pravcu osiguranja jednakopravne pozicije u zemlji, koja je pogoršana nakon posljednjih izbora.

Jadranka Kosor bila je naravno i na središnjoj kninskoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Tamo je s govornice posebno je pozdravila generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, te izazvala gromoglasan pljesak. To je izazvalo burne reakcije iz Srbije.

Nakon proslave Oluje Premijerka je otputovala na otok Brač, gdje inače ljetuje svake godine. Tijekom plovidbe, koordinator Jadrolinijog plovnog područja Split Ante Mrvica premijerki je darovao buket cvijeća. Na Braču je ove godine s premijerkom ljetovao i njezin sin.

No odmor nije dugo trajao, premijerka je već sutradan otišla u Sinj gdje je bila na tradicionalnoj Alci, ali je i gradonačelniku Ivici Glavanu predala vojarnu 'Ivaniša Nelepića', u kojoj će biti smješten starački dom s 500 ležaja, te Centar za socijalnu skrb. Uoči Sinjske alke s predsjednikom Ivom Josipovićem i predsjednikom Sabora Lukom Bebićem premijerka je bila na svečanom prijemu u Alkarskim dvorima kojemu je domaćin bio predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić.

Dva dana prije blagdana Velike Gospe premijerka se u Splitu, na povratku s Brača, susrela s gradonačelnikom Željkom Kerumom. Iako se spekuliralo o mogućoj postizbornoj koaliciji, takvo nešto na tom sastanku, čini se za sada ipak nije dogovoreno.

Blagdan Velike Gospe predsjednica Vlade provela je u Rijeci u svetištu Majke Božje Trsatske gdje je bila na jutarnjoj hodočasničkoj misi koju je predvodio fra Antun Jesenović.

Sutradan je u Vodnjanu predsjedala konstituirajućujom sjednicom Povjerenstva za raspisivanje međunarodnog natječja za projekt Brijuni. Nakon sjednice povjerenstva predsjednica Vlade sa suradnicima posjetila je i župnu crkvu Svetog Blaža i tamošnje sakralnu zbirku relikvija i mumija svetaca, jedinstvenu sakralnu zbirku u Europi.

Dan kasnije posjetila je skupinu od 25 malih Japanaca iz potresom pogođenoga i razorenoga japanskoga grada Sendaija koji su, u organizaciji hrvatske Vlade, bili na ljetovanju u odmaralištu Gradskog društva Crvenoga križa iz Osijeka u Splitu. Tamo se djeci obratila na japanskom što su oni oduševljeno prihvatili.

Već je dva dana kasnije predsjednica Vlade Jadranka Kosor otvorila radove na izgradnji sustava obrane od poplava u Metkoviću, vrijedne 28,5 milijuna kuna. Tamošnji ju je gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo dočekao nazvavši je u pozdravnom govoru 'princezom'.

Dan kasnije premijerka je posjetila i Garešnicu. Tamo je potvrdila da Vlada planira nastavak gradnje Pelješkog mosta i to najvjerojatnije već u rujnu.

Posjetom Garešnici u kolovozu je premijerka proputovala već oko 3 200 kilometara. U srpnju je prešla 3 700, dok je u lipnju i svibnju prešla ukupno 4 tisuće 200 kilometara. Ukupno 11 100 kilometara što je više od zračne linije Zagreb Tokio.

Nakon toga premijerka se nakratko 'smirila' u Zagrebu gdje je u posjet Hrvatskoj došla njemačka kancelarka Angela Merkel. No već je sutradan u Maclju ispred spomen crkve Muke Isusove otkrila spomen ploču u znak sjećanja na žrtve komunističkog, položila vijenac te zapalila svijeću. Istig je dana posjetila i Kazneno-popravni dom u Staroj Gradiški.

Sutradan je posjetila Kosovo gdje se susrela s kosovskim kolegom Hashimom Thacijem, te sudjelovala na gospodarskom forumu. Posjetila je i Glavni stožer KFOR-a, a u Janjevu se susrela s fra Matom Palićem, janjevačkim Hrvatima, predstavnicima lokalnih vlasti te s glavnim investitorima i predstavnicima hrvatskih tvrtki koje posluju na Kosovu. U Prištini je Premijerka kazala kako Hrvatska podupire sve što je u Beogradu rekla njemačka kancelarka Angela Merkel te da spremna je pomoći uspostavi dijaloga Beograda i Prištine. Opet je izazvala burne reakcije iz Srbije.

Prije tri dana premijerka je imala zaista buran dan . Tijekom posjeta Obučnom centru vodiča i službenih pasa 'Satnik Krešimir Ivošević', Kosor je, iako su je vojnici nekoliko puta upozorili kako to nije poželjno, željela pogladiti belgijskog ovčara. No, no njemu se to nije previše svidjelo pa je umalo ugrizao. Navečer je u Vrbovcu posjetila 31. tradicionalnu turističko-kulinarsku manifestaciju 'Kaj su jeli naši stari' gdje je pokazala i kako se pere rublje na starinski način - 'rifljačom'.

Jedina aktivnost koju je taj dan , ne svojom krivnjom propustila, je puštanje u promet novog vlaka na relaciji Zagreb - Vrbovec. Elektromotorni vlak za gradsko-prigradski prijevoz se naime, pokvario pa je vožnja otkazana.

Prekjučer je Jadranka Kosor svečano u Žrnovu na otoku Korčuli otvorila Arhivski sabirni centar, projekt vrijedan 12 milijuna kuna, koji obuhvaća uređenje 515 metara četvornih zgrade nekadašnje osnovne škole, a jučer je bila u Dubrovniku.

Čini se da će premijerka do izbora proći još puno kilometara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene