U Zadar je stigla nova delegacija ministara, ovaj put poplavljena područja obilaze Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, te Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.


Ministri Oleg Butković i Tomislav Ćorić obišli su zadarski pročistač otpadnih voda, a tijekom njihova obilaska rečeno je da su štete na pročistaču najmanje 10 milijuna kuna

Vezani članci More, Ilustracija Tragičan kraj potrage: Beživotno tijelo muškarca pronađeno u moru pored Zadra Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Zbog odlaska u Kovačevićev klub: Povjerenstvo pokreće postupak protiv trojice ministara, protiv Milanovića i Hranja - ne

Iz Hrvatskih cesta stigla je pak gruba procjena šteta na državnim cestama koja kaže da će njihov popravak na zadarskom području stajati najmanje četiri milijuna kuna. Procjene za županijske ceste još uvijek nisu stigle. 

Iz pročistača otpadnih voda ispumpano je 15.000 kubika vode, a to je malo više od polovice, rekao je  direktor Odvodnje Grgo Peronja, dodajući da će, bude li sve išlo prema planu, do petka ili subote uređaj će biti osposobljen za priključak na električnu mrežu i tek tada će se znati kolika je šteta.

Peronja je rekao da je Zadru potrebna regulacija vodotoka potoka Ričine. To je prioritet, naglasio je, kako bi se pospješila odvodnja oborinskih voda.

"Projekt za to već je spreman, izdana je i lokacijska dozvola, ali potrebna nam je pomoć da ga realiziramo. U slučaju ovakvih poplava, vodotok bi "zarobio" otpadne vode i one se ne bi razlijevale po gradu, objasnio je Peronja.

Najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava

Ćorić je naglasio kako je najbitnije da je ova kalvarija koja je zadesila Zadar prošla bez ljudskih žrtava, a što se tiče Hrvatskih voda, najvažnije je da sve kapacitete usmjerimo na to da se stanje što prije normalizira.

Ministri Butković i Ćorić obišli su i cestu Poljica Brig – Nin, koju su uništile bujice u ponedjeljak u velikom nevremenu, te grad Nin, koji je najviše stradao. Ukupne štete mjere se u desecima milijuna kuna.

"Sada moramo sve zbrojiti i napraviti troškovnike za sve ceste u Zadarskoj županiji. Mislim da je to jako bitno jer činjenica je da gradovi i općine koji su doživjeli ovu katastrofu ne mogu iz svojih proračuna to sanirati i dovesti u stanje kakvo je bilo prije," rekao je ministar Butković.

Dio troškovnika već postoji, ali u suradnji sa županijskim cestama i lokalnom samoupravom to ćemo što prije napraviti i krenuti prema Vladi kako bi, po uzoru na neke već dosadašnje slučajeve poplava koje su bile u Hrvatskoj, primjerice u Gunji, da se ide s cjelovitim pristupom rješavanja svih problema, rekao je.

Imamo podatke da je bilo šteta i na nekoliko mjesta na pomorskom dobru, plažama, to sve skupa spada u domenu lokalne samouprave, pa nakon što župan proglasi elementarnu nepogodu, štete će se zbrojiti, troškovnici pripremiti i nakon toga ćemo ići u cjelovito rješavanje svih problema.

Poplave u Ninu, rečeno je za obilaska toga grada, prouzročene su probijanjem nasipa, a ministar Ćorić kazao je kako je nasip u ingerenciji Hrvatskih voda.

"Stručnjaci koji su bili ovdje na terenu rekli su da se probijanje nasipa nije moglo izbjeći. Ako bude postojala nečija odgovornost u tehničkom dijelu, to ćemo svakako istražiti i utvrditi tko je odgovoran," rekao je ministar Ćorić.

Zadarski župan Božidar Longin je rekao da nasip nije popustio, nego ga je voda preskočila te najavio da će početkom sljedećeg tjedna proglasiti elementarnu nepogodu.

U obilasku stare jezgre Nina i urušenog mosta, koji je zaštićeni spomenik kulture, bio je i pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković, koji je poručio da će obnova kulturnih dobara stradalih u poplavi biti realizirana novcem Europske unije.

"Konzervatori su već na terenu i u Zadru i u Ninu, obilaze stradale objekte i popisuju oštećenja. Uradit ćemo sve da uspijemo prijaviti u Fond solidarnosti EU, imamo rok od 12 tjedana da kao članica Europske unije prijavimo sva oštećenja. Treba odraditi cjelovitu prijavu i dokumentaciju, zajedno s troškovnicima, da bismo mogli odraditi posao i vratiti kulturna dobra u stanje u kojima su bila," rekao je Trupković.

Vojnici i dalje pomažu u sanaciji štete

Iz Ministarstva obrane stigla je obavijest da je na širem zadarskom području angažiran Protupoplavni vod Hrvatske vojske, a u pripravnosti je 369 pripadnika Hrvatske kopnene vojske. 

Tijekom utorka na terenu je bilo 70 pripadnika HV-a s radnim strojem kombinirkom na čišćenju puteva u Bibinjama, elektroagregatima i pumpama za vodu na ispumpavanju vode i ispomoći u Zadru i u Sukošanu.

Angažiran je i jedan amfibijski transporter PTS-2 i u Ninu na prijevozu osoba i izvlačenju motornih vozila, navode iz MORH-a.

Pripadnici Protupoplavnog voda  u srijedu poslijepodne postavljaju konstrukcije Donjeg kamenog mosta u Ninu i pomažu u uređenju lokalnih cesta razorenih bujicama tijekom nevremena u ponedjeljak, te u čišćenju bazena glavnog pročiščivača otpadnih voda „Centar“ Zadar, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Pripadnici Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga, njih 25, s dva inženjerijska stroja i dva kamiona-labudice angažirani su danas u poslijepodnevnim satima, na postavljanju konstrukcije Donjeg kamenog mosta u Ninu.

Također, na poplavljenom području Zadra i Zadarske županije angažirano je 58 pripadnika Protupoplavnog voda kao pomoć civilnom stanovništvu u obrani od poplava i to na uređenju lokalnih cesta s motornim vozilima i inženjerijskim strojevima u Sukošanu i Poličniku te na ispumpavanju vode i čišćenju bazena glavnog pročiščivača otpadnih voda „Centar“ Zadar s četiri motorne pumpe za vodu.

U pripravnosti se u matičnim postrojbama nalazi 369 pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) OS RH, stoji u priopćenju Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a. (S.Ve/Hina)
 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju