Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je izmijenjene preporuke za cijepljenje protiv bolesti covid-19.


Kako su poručili iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo drugo docjepljivanje preporučuje se osobama starijim od 60 godina i osobito osjetljivim odraslim osobama i to najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze, kao i svima s povećanim rizikom za razvoj teških oblika bolesti, a koje su cijepljene Janssen cjepivom (Johnson&Johnson).

U svrhu drugog docjepljivanja preporučuje se primijeniti mRNA cjepivo (Pfizer iii Moderna).

Krunoslav Capak Čekaju li nas radikalne epidemiološke mjere na jesen? Capak potvrdio da nema ništa od ukidanja izolacije

Epidemiolog Bernard Kaić Oglasio se HZJZ o ukidanju mjere izolacije za oboljele: "Moglo bi doći do pogoršanja..."


Takđer je naglašeno da osobama kojima je vrijeme za docjepljivanje, ne preporučuje se odgađanje docjepljivanja do dolaska adaptiranog ili varijantnog cjepiva jer nije poznato kad će ono biti dostupno niti nema u ovom trenutku čvrstih dokaza da će biti učinkovitije od trenutno dostupnih cjepiva.

Mogu se i druge osobe docijepiti drugi put, osobito ako imaju kronične bolesti zbog kojih imaju povećan rizik od razvoja teških oblika bolesti COVID-19 ili ako je to potrebno zbog administrativnih razloga.

 

 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju