Premijer Plenković najavio je novu reformu mirovinskog sustava. Njome će bit podignuta dob umirovljenja, nekima ukinut beneficirani radni staž, a takozvane prijevremene mirovine bit će manje.

Galerija Vlada priprema mirovinsku reformu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vlada priprema mirovinsku reformu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vlada priprema mirovinsku reformu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +0 Vlada priprema mirovinsku reformu (Foto: Dnevnik.hr)

Vlada reformom mirovinskog sustava planira podignuti dob umirovljenja. Muškarci trenutačno mogu u mirovinu sa 65, a žene sa 62 godine. Nakon reforme i jedni i drugi bi od 2033., dakle za 15 godina, morali raditi do 67. godine života.

Vezani članci blokada luke Marseille - 5 Palež automobila i blokada važne luke uoči Macronova obraćanja: "U žarištu je ogromne mržnje i ogorčenosti" Amela Čilić, novinarka Nove TV Reporterka Amela Čilić o kaosu u Parizu: "Za Macrona kažu da je izgubio doticaj sa stvarnošću"

Vlada priprema mirovinsku reformu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vlada priprema mirovinsku reformu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Planira se i ukidanje beneficiranog radnog staža za neka zanimanja. Spominju se vozači autobusa i tramvaja u gradskom prijevozu koji danas rade u puno boljim vozilima nego prije, koji bi također trebali raditi sa 67 godina.

"Jedino onaj tko zaista smatra da u Hrvatskoj ima puno stanovnika koje treba pogaziti može donijeti takvu odluku", rekao je Anto Jelić iz Sindikata vozača i prometnih radnika.

Oporba je protiv promjena

Odete li u prijevremenu mirovinu, ona će vam biti još manja. Plan je snažnije kažnjavati ranije umirovljenje, čemu se oporba protivi.

"Borit ću se protiv toga da se ljudi kažnjavaju jer prijevremena mirovina nije izbor građana nego nešto što moraju napraviti u trenutku kad su suočeni ili sa teškoćama u radu poslodavca ili sa prestankom rada poslodavca", rekao je Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika.

"Očito da vlada sluša Bruxelles i da želi raditi po diktatu Bruxellesa, a ne za hrvatske građane", rekao je saborski zastupnik Mirando Mrsić (SDP).

Reforma uključuje i jačanje drugog mirovinskog stupa, a iz Vlade još ne otkrivaju bi li to značilo veća izdvajanja iz plaća. Za dvije godine planira se uvesti nacionalna mirovina za sve starije od 65 godina koji nemaju dovoljno radnog staža.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju